Zorg verplaatst van het UMC naar Ziekenhuis Amstelland

Het Ziekenhuis Amstelland, het Amsterdam UMC en de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid tekenden maandag een samenwerkingsovereenkomst.

null Beeld anp
Beeld anp

Afgesproken is dat een deel van de basiszorg die het UMC in Amsterdam levert, verschuift naar Amstelland in Amstelveen. De medisch specialistische zorg wordt zo verbeterd in Amstelland.

Financieel zwaar weer
Ziekenhuis Amstelland verkeerde de afgelopen vier jaar in financieel zwaar weer. In november liet de gemeente Amstelveen weten dat het voortbestaan van het hospitaal het ziekenhuis voor zeker drie jaar verzekerd.

Net als het eind vorige maand failliet verklaarde MC Slotervaart en de Zuiderzeeziekenhuizen is Amstelland in financiële moeilijkheden gekomen doordat het personeelstekorten met dure inhuurmedewerkers moest opvangen.

Het UMC en Amstelland bekijken nu welke delen van de basiszorg Amstelland zal overnemen. Gedacht wordt aan een deel van de niet-complexe hartpatienten, neurologische en nierpatieten. Ook wil het UMC de bestaande OK-ruimte van Amstelland uitbreiden, waarbij de verpleegkundige zorg meegroeit.

Patiënten nodig
'Ons ziekenhuis heeft een sterke regiofunctie en levert al 50 jaar goede basiszorg, zegt Esther Agterdenbos, voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis Amstelland. 'Om ook voor de toekomst het eerste aangewezen ziekenhuis te blijven, is een groter aantal patiënten nodig.'

Haar collega van het UMC, Mark Kramer, stelt: 'We vinden het belangrijk dat er voldoende kwalitatief goede basiszorg beschikbaar blijft in de regio Amsterdam. Met de nieuwe afspraken ontstaat er voor ons meer ruimte om de hoogcomplexe patiëntenzorg uit te breiden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden