Zorg om defect centrale

AMSTERDAM - De gemeente houdt dit jaar rekening met een mogelijke strop van ruim dertig miljoen als gevolg van het mankement in de hoogrendementscentrale van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Westpoort.Wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) zegt rekening te houden met de ernstigste scenario's.

Vrijdag werd bekend dat de energiegenerator van de centrale stilligt door een defect aan de aandrijfas. Door een scheur is de as niet bruikbaar en kunnen de turbines waarmee de energie moet worden opgewekt niet meer draaien.

Het AEB hoopt binnen twee weken een onderzoek naar de oorzaak klaar te hebben. Onduidelijk is echter of en wanneer de energieopwekking op gang kan komen. Elke week dat de generator stilligt, kost dat de gemeente 600.000 euro aan niet geleverde stroom.

Volgens ingenieur Peter Wieringa, opleidingsdirecteur aan de faculteit Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft, is metaalmoeheid mogelijk de oorzaak van de scheur in de as. ''Bij dit soort defecten denk je aan een paar mogelijkheden. Allereerst metaalmoeheid, maar ook bijvoorbeeld roest - als de omgeving vochtig is - overbelasting of een fabricagefout.''

Het is niet ongebruikelijk dat een aandrijfas scheurt, zegt Wieringa, maar dan wel pas na jaren van intensief gebruik.

''Je zou naar de trillingsmeters moeten kijken.'' Normaal gesproken zijn die bij de aandrijfas bevestigd, die houden de belasting van zo'n as in de gaten.''

Dat de afvalcentrale nu na een half jaar al stilligt wegens het defect, noemt Wieringa 'niet normaal.'

''Je mag er van uit gaan dat een aandrijfas langer meegaat dan een half jaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden