'Zorg dat Zeedijk niet weer afglijdt'

Deze week viert de NV Zeedijk haar dertig jarig bestaan. Hoewel er bergen zijn verzet, is de Zeedijk nog altijd zeer kwetsbaar, schrijft Ton Jacobs in een ingezonden brief in Het Parool.

Ton Jacobs: 'Door een aantal verschillende factoren glijdt de Zeedijk toch weer af'Beeld Floris Lok

Onze Zeedijk stond dertig jaar geleden bekend als het afvoerputje van Europa door het falende gedoogbeleid van de gemeente. Junks, dealers, pooiers en zware criminelen maakten van de Zeedijk een no-goarea, waar zelfs de politie nauwelijks meer doorheen durfde te lopen. Bewoners en ondernemers vertrokken en in die panden kwam nog meer gespuis.

Een paar bewoners en ondernemers lieten zich niet verjagen en na veel protest op het stadhuis werd dan eindelijk ingegrepen. De mensen die dat toen hebben afgedwongen, mogen daar nog steeds trots op zijn. En de gemeente die het toen zo ver heeft laten komen, mag zich nu nog diep schamen. Het was onacceptabel wanbeleid.

Maar nu is het feest. Met succes is ingegrepen door de waardeloze panden op te kopen, junks, dealers en pooiers te verjagen en van de Zeedijk een leefbare straat te maken. De NV Zeedijk heeft daar zeer hard aan gewerkt.

Jammer is dat in de andere Nederlandse gemeenten het voorbeeld van de NV Zeedijk minder is gevolgd. Een aantal jaren geleden was er discussie over vogelaarwijken. Wijken in verval en met veel achterstandsproblemen. Daar is veel geld in gestopt met maar weinig resultaat. In de Zeedijk werd weinig geld gestopt met een groot resultaat.

Bij een feest hoort ook een mooi cadeau. Ik hoop dat dat cadeau de garantie is dat de NV Zeedijk nog minimaal dertig jaar zelfstandig mag blijven bestaan, zodat het karwei ook afgemaakt kan worden. Helaas speelt onze burgemeester met het plan om van de NV Zeedijk kleingeld te maken en de opbrengst te investeren in de Wallen. De bodemloze put van Amsterdam, waar al veel te veel geld in is verdwenen zonder zichtbaar resultaat.

De Zeedijk is nog altijd een kwetsbaar gebied. Dat zal ook zo blijven omdat het grenst aan een gebied waar de gemeente onvoldoende greep op heeft. Daarom is het belangrijk dat de NV blijft bestaan. Deze heeft nu redelijk greep op de situatie, is zeer goed geïnformeerd en grijpt ondanks de beperkte mogelijkheden regelmatig in.

Door een aantal verschillende factoren glijdt de Zeedijk toch weer af en de betrokkenheid van veel ondernemers verdwijnt weer. De Zeedijk wordt stapje voor stapje weer een straat waar de zakken worden gevuld ten koste van de leefbaarheid. Daarom doe ik een dringend beroep de NV Zeedijk te versterken in plaats van te verkwanselen.

Reageren op deze ingezonden brief? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden