Zorg bestelt te weinig vaccins

Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), leverancier van de vaccins, heeft in allerijl callcentra ingeschakeld om op te helderen waarom instellingen niets bestellen. Foto ANP Beeld
Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), leverancier van de vaccins, heeft in allerijl callcentra ingeschakeld om op te helderen waarom instellingen niets bestellen. Foto ANP

NIJMEGEN ¿ Slechts dertig procent van de zevenduizend zorginstellingen in ons land heeft vaccins tegen Mexicaanse griep besteld. Daardoor dreigt een groot deel van het personeel onbehandeld in aanraking te komen met kwetsbare patiënten. Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), leverancier van de vaccins, heeft in allerijl callcentra ingeschakeld om op te helderen waarom instellingen niets bestellen. De besteldatum die gisteren zou verstrijken, is nu met een week verlengd.

Meer dan tachtig procent van alle huisartsen had begin deze week wel al om de gratis vaccins voor hun patiënten gevraagd. Het NVI maakt zich zorgen over het achterblijven van de ziekenhuizen, verpleeghuizen en zorgcentra.

Uit een rondgang van deze krant blijkt dat onwetendheid over de bestelwijze een belangrijke reden is. Instellingen wisten niet dat de besteltermijn gisteren verstreek. Brieven hierover gingen pas op 24 september uit, terwijl de termijn liep van 30 september tot 9 oktober.

Bovendien vinden instellingen de bestelwijze te ingewikkeld. In de bestelopdracht staat bijvoorbeeld dat er 'honderd procent' moet worden besteld. Wat daarmee wordt bedoeld, is onduidelijk. De weinige zorginstellingen die wel bij het NVI hebben besteld, hebben dan ook om 'idioot' grote hoeveelheden gevraagd, aldus een woordvoerder van het NVI.

Daarnaast gaan instellingen ervan uit dat de animo van het personeel uiterst klein is om zich tegen de Mexicaanse griep ¿ nieuwe influenza A, H1N1 ¿ te laten inenten. Bijna dertig procent van de artsen en meer dan de helft van de verpleegkundigen is het niet van plan.

De inenting ¿ twee prikken ¿ komt bovenop de jaarlijkse vaccinatie tegen de gewone seizoensgriep. Alle vaccinaties in de zorg zijn bedoeld om besmetting van kwetsbare patiënten te voorkomen. Daarnaast moet vaccinatie voorkomen dat onmisbaar personeel uitvalt.

Nu de griep mild verloopt, dreigt minister Ab Klink (Volksgezondheid) met miljoenen vaccins te blijven zitten. Hij heeft er 34 miljoen besteld, maar er worden er waarschijnlijk nog geen tien miljoen gebruikt voor kwetsbare groepen en zorgpersoneel. (HÉLÈNE VAN BEEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden