Zoon van Bin Laden 'per ongeluk gedood'

Saad is één van Osama's (foto) vele zonen, misschien wel twaalf. Sommigen hebben Afghanistan of Pakistan verlaten en zijn teruggekeerd naar Saoedi-Arabië, het land van herkomst van hun vader. Foto GPD Beeld
Saad is één van Osama's (foto) vele zonen, misschien wel twaalf. Sommigen hebben Afghanistan of Pakistan verlaten en zijn teruggekeerd naar Saoedi-Arabië, het land van herkomst van hun vader. Foto GPD

WASHINGTON - Saad bin Laden, een zoon van Osama bin Laden, is hoogstwaarschijnlijk omgekomen bij een aanval met een Amerikaans onbemand vliegtuigje, aldus bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendienst.

Saad bin Laden, die waarschijnlijk in de twintig is, werd geraakt door een Hellfire raket afgevuurd door een Predator-vliegtuigje van de CIA.

''We zijn tachtig tot 85 procent zeker dat het Saad bin Laden is,'' aldus een bron die betrokken is bij antiterreuroperaties.

De aanval vond plaats op Pakistaans grondgebied, niet ver van de grens met Afghanistan in de zogeheten 'stamgebieden'. Ook Osama bin Laden zou zich daar ophouden.

De Pakistaanse inlichtingendienst ISI zei de berichten over de dood van Saad na te trekken.

Saad is één van Osama's vele zonen, misschien wel twaalf. Sommigen hebben Afghanistan of Pakistan verlaten en zijn teruggekeerd naar Saoedi-Arabië, het land van herkomst van hun vader. Anderen zijn bij hun vader gebleven om de strijd voort te zetten tegen de Amerikanen en andere westerse landen die troepen naar Afghanistan hebben gestuurd.

In 2003 werd Saad beticht van een reeks bomaanslagen in Saoedi-Arabië, waarbij alleen materiële schade werd aangericht. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Saad lang in Iran gewoond, maar verblijft hij sinds vorig jaar vooral in Pakistan.

Saad bin Laden vervulde geen leidende functie in Al Qaida, de door zijn vader gestichte beweging. De Amerikanen achtten hem dan ook niet belangrijk genoeg om op hem te jagen. ''Hij was hoogstwaarschijnlijk op de verkeerde plaats op het verkeerde moment,'' aldus een expert tegen de omroep NPR. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden