Zoon steekt rovers neer en zit nu zélf in de cel

Gerda Bakker werd vrijdagnacht wakker toen een overvaller de loop van zijn pistool tegen haar hoofd drukte. Vier overvallers waren 's nachts haar huis binnengedrongen en sloegen Gerda en haar gezin in elkaar. Zoon Jermaine (19) wist twee overvallers neer te steken, maar is nu verdachte in plaats van slachtoffer. Hij zit sinds het afgelopen weekeinde in een politiecel.

De Edelmanstraat in Purmerend. (inzet Jermaine Bakker) Beeld
De Edelmanstraat in Purmerend. (inzet Jermaine Bakker)

Als Gerda (47) vertelt wat haar gezin vrijdagnacht overkwam, valt het even stil. 'Het was afgrijselijk,' zegt ze in het AD. Haar drie kinderen (15, 17 en 19 jaar) kregen ieder een mes of pistool op het hoofd gedrukt toen vier overvallers vrijdagnacht hun huis aan de Edelmanstraat binnen wisten te komen. Haar 19-jarige zoon Jermaine werd bovendien geblinddoekt en op het gezicht geslagen, terwijl haar 17-jarige dochter Felicia werd gewekt met een mes op de keel.

Schijnexecutie
Op Gerda's 15-jarige zoon Revelino werd zelfs een schijnexecutie uitgevoerd. Allen werden geschopt en geslagen. 'Het was te bizar voor woorden,' zegt Gerda daags na de overval. Zoon Revelino kuiert nog rillend door het huis, dochter Felicia houdt de hand beschermend op haar gekneusde ribben. 'Het ging ontzettend snel, maar we zijn nog volledig in shock.'

Toch vindt Gerda de nasleep zeker zo verschrikkelijk. Haar 19-jarige zoon Jermaine zit sinds de brute inbraak in de cel, omdat hij twee van de vier overvallers wist neer te steken met een mes. 'Hij is zelf eerst geblinddoekt afgetuigd en moest daarna merken hoe zijn zusje en broertje de volle laag kregen. Die gemaskerde overvallers liepen met messen en pistolen rond. Ik vind het eerder heldhaftig als vast komt te staan dat hij in actie kwam, maar nu zit hij in een cel. Dit is zo onrechtvaardig.' De twee 18-jarige overvallers die werden neergestoken liggen nog in het ziekenhuis en een 21-jarige rover werd opgepakt. De vierde overvaller is nog voortvluchtig.

Proportioneel geweld
Premier Mark Rutte zei onlangs dat 'een eigenaar het recht heeft zijn lijf en goederen te verdedigen, mits het geweld proportioneel is'. Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verwoordt dit kabinetsstandpunt bij herhaling.

'Ons uitgangspunt is altijd geweest dat je jezelf mag verdedigen als er iets gebeurt. Maar dit betekent niet dat je eigenrichting mag plegen. De zelfverdediging moet wel proportioneel zijn en het Openbaar Ministerie bepaalt of dit het geval is,' zegt minister Opstelten, die niet specifiek op de zaak in Purmerend kan ingaan.

Gerda voelt zich hoe dan ook in de steek gelaten. 'Dit is gewoon de wereld op z'n kop.'

Lees het hele verhaal vandaag in het AD

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden