Zoon Kaddafi voor rechters Zintan

Een zoon van de Libische oud-dictator Muammar Kaddafi (1942-2011), Saif al-Islam, is donderdag in Zintan, 125 kilometer ten zuidwesten van de Libische hoofdstad Tripoli, voor de rechter verschenen. Saif al-Islam werd meer dan een jaar geleden opgepakt in de woestijn en wordt vastgehouden door de machthebbers in Zintan.

Saif al-Islam Kaddafi Beeld AFP
Saif al-Islam KaddafiBeeld AFP

Hij was nog niet eerder voorgeleid voor een rechter, zei een zegsman van de Libische aanklagers. Saif al-Islam had donderdag geen zichtbaar aanwezige advocaat. Hij zei dat God hem verdedigde.

Saif al-Islam is ondervraagd over het bezoek in juni van medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Die werden toen ze hem bezochten in Zintan, aangehouden. Zij zaten enige tijd vast. Ze zouden met hun contacten met de zoon van de dictator en met documenten die ze meenamen, de veiligheid van het land in gevaar hebben gebracht. De zitting ging donderdag uitsluitend over deze affaire en niet over andere beschuldigingen zoals misdaden tegen de menselijkheid, waar ook het ICC hem van verdenkt.

De Libische aanklagers zijn naar eigen zeggen klaar met hun eigen onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid. Die komen later in het proces aan bod. De volgende zitting in de procedures tegen de verdachte is 2 mei volgens justitie in Zintan.

Saif al-Islam was in de laatste jaren van het Kaddafi-bewind een van de machtigste en meest vooraanstaande figuren van het regime, dat zijn vader in 1969 had gevestigd. Hij wordt bij het ICC verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tijdens het bloedig neerslaan van protesten tegen het regime in 2011. Het ICC mag zich alleen op zaken werpen waar de plaatselijke justitie dat niet wil, nalaat of niet bij machte is. Het ICC vreest dat justitie in Libië niet in staat is Saifal-Islam een eerlijk proces te geven.

De nieuwe machthebbers berechten de Kaddafi's en hun bondgenoten liever zelf. Zij kunnen in tegenstelling tot het ICC de doodstraf opleggen. Een andere ex-topman die op een proces wacht, is de voormalige inlichtingenchef Abdullah al-Senussi. Het ICC heeft de Libische justitie pas nog tot actie gemaand om aannemelijk te maken dat ze serieus werk maakt van de berechting van de twee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden