'Zoon Kaddafi moet naar Den Haag worden gebracht'

De rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) moeten Libië bevelen om Saif al-Islam Kaddafi meteen over te brengen naar Den Haag. Dit schrijft de verdediging van de zoon van de 'Gids van de Revolutie' maandag in een verzoekschrift aan de rechters.

Saif al-Islam in augustus 2011, middenin de Libische revolutie Beeld Reuters
Saif al-Islam in augustus 2011, middenin de Libische revolutieBeeld Reuters

Volgens de toegewezen advocaat van Kaddafi is justitie in Libië begonnen met een 'kafkaësk showproces'. Kaddafi is aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid omdat hij geprobeerd heeft via zijn advocaat met het ICC te communiceren, motiveert het verzoekschrift.

Bij het ICC loopt al sinds mei 2012 een procedure over de vraag of Kaddafi in Den Haag of in Libië berecht wordt. De verdediging vraagt de rechters in het urgente verzoekschrift van maandag om hierover eindelijk een beslissing te nemen. De toegewezen advocaten gaven vorig jaar al aan dat Libië Kaddafi volgens hen geen eerlijk proces kan bieden. Tevens speelt mee dat Kaddafi in Libië de doodstraf kan krijgen, terwijl bij het ICC de maximumstraf levenslang is.

Het Strafhof vaardigde in 2011 arrestatiebevelen uit tegen 'Gids van de Revolutie' Muammar Kaddafi en zijn zoon Saif al-Islam. De oude Kaddafi werd gedood tijdens de omwenteling van de Arabische Lente, die volgens de nieuwe machthebbers aan 30.000 mensen het leven heeft gekost. Saif al-Islam Kaddafi zou onder meer met scherp hebben laten schieten op betogers. ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda wil hem daarom berechten wegens moord.

Het ICC functioneert volgens het zogeheten complementariteitsbeginsel. Dit betekent dat een zaak in Den Haag alleen ontvankelijk is als het betrokken land zelf niet tot berechting kan of wil overgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden