Zoon en schoondochter ontkennen moord op Rietje (80) uit Oost

De verdachten van de moord op de 80-jarige Rietje Willms uit Oost, zoon Hans W. en schoondochter Susanna H., verschenen vrijdag voor het eerst voor de rechter tijdens een pro formazitting. W. en H. ontkenden in tranen betrokken te zijn bij haar dood.

Susanna H. en Hans W. ontkennen iets te maken hebben met de dood van Rietje Beeld Facebook
Susanna H. en Hans W. ontkennen iets te maken hebben met de dood van RietjeBeeld Facebook

Het verhaal van de familie Willms heeft nog het meest weg van een soapserie. Een erfenis, slepende ruzies, een vergiftigde moeder - alle ingrediënten zijn aanwezig. Alleen gaat het hier om echte mensen en - treurig genoeg - om een echt slachtoffer: de bejaarde Rietje Willms, in de Oosterparkbuurt bekend als 'de Hertogin van het Kastanjeplein'. Ze dankte die naam aan haar status als weduwe van vastgoedbaron Edward Willms, die een groot deel van het Kastanjeplein in handen had.

In juni vorig jaar werd de dementerende vrouw onder verdachte omstandigheden dood gevonden in haar woning. In haar bloed werd een ongewone hoeveelheid van de sterke pijnstiller oxycodon gevonden.

Na maanden rechercheonderzoek werden in januari zoon Hans W. (54) en zijn vrouw Susanna H. (55) gearresteerd op verdenking van moord op hun moeder en schoonmoeder. Sindsdien zitten ze vast.

Gebroken stem
De verdachten, die ver uit elkaar in een apart verdachtenbankje zaten en elkaar niet aankeken, kregen voor het eerst sinds hun arrestatie de kans te reageren op de aantijgingen. "Ik heb niets te maken met de dood van mijn schoonmoeder. De detentie valt me heel zwaar en mijn kinderen zijn hier al heel lang de dupe van," zei H., die een verslagen indruk maakte. Ook W. was emotioneel en verklaarde met een gebroken stem niets te maken te hebben met de dood van zijn moeder. "Ik heb altijd veel van haar gehouden."

Het Openbaar Ministerie denkt daar heel anders over. W. zou in een afgeluisterd gesprek hebben gezegd: "Als we niet bekennen weten ze niet wie het heeft gedaan." Ook sprak hij over het feit dat Rietje is gecremeerd, waardoor eventuele vingerafdrukken bij haar mond nooit meer gevonden konden worden. H. zei in een ander afgeluisterd telefoongesprek zelfs letterlijk tegen een vriendin: "Ik heb haar vermoord." Familieleden, die ook in de zaal zaten, hoorden de uitspraken vol ongeloof aan.

Gekscherend
H.'s advocaat Menno van Gaalen zei dat die uitspraak 'gekscherend' bedoeld was. Ook W.'s advocaat Wout Morra vond de opmerkingen van zijn cliënt niet bijzonder. "Die zijn normaal na een bezoek aan een advocaat." Volgens Morra is er sprake van beeldvorming en ontbreekt concreet bewijs. "Het dossier staat vol vooroordelen. (..) Het OM wil het idee aan de rechtbank overbrengen dat dit nare mensen zijn die hun moeder vast hebben vermoord."

Volgens Morra riepen W.'s broers al vanaf dag één dat Rietje is vermoord. Volgens hen zou W. zijn moeder kort daarvoor hebben gedwongen haar testament aan te passen, waardoor hij nog de enige erfgenaam was. Panklaar motief, aldus de broers.

Volgens Morra is er iets heel anders aan de hand. "Het slachtoffer had tegen de notaris gezegd dat de andere zoons onterfd moesten worden omdat zij haar hadden ontvoerd en beroofd. Ze had een rechtszaak tegen hen aangespannen om haar spullen terug te krijgen."

Kinderen
Beide advocaten verzochten de rechtbank om opheffing van de voorlopige hechtenis. Ze benadrukten dat W. en H. twee kinderen hebben van 15 en 18 jaar, die hun ouders al sinds januari moeten missen. De rechtbank stelt dat er voldoende ernstige bezwaren zijn om de twee langer vast te houden.

Rietje Willms werd in juni onder verdachte omstandigheden dood gevonden in haar huis Beeld AT5
Rietje Willms werd in juni onder verdachte omstandigheden dood gevonden in haar huisBeeld AT5
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden