Zonnepanelenfabriek Energyra in Westknollendam failliet

Voordat de eerste zonnepanelen van de lopende band rolden is zonnepanelenfabriek Energyra in Westknollendam al failliet. Toen de machines te laat werden afgeleverd droogden de financiële reserves van de jonge fabriek snel op.

Daniël Kuijk (r) en Bert Schouws in de hal van de fabriekBeeld Jean-Pierre Jans

Energyra wilde vanuit de Westerse wereld te concurreren met goedkope, maar minder duurzame zonnepanelen uit Azië. De fabriek voorbij Zaandam stond startklaar. Toen de machines waren ingeregeld en de eerste zonnepanelen waren gemaakt was het geld voor grondstoffen en certificering van de panelen op. "We zijn in het zicht van de haven gestruikeld," zegt directeur Daniël Kuijk.

Doorstart
De vorig jaar opgezette fabriek had wel rekening gehouden met enige vertraging, maar omdat de machines maanden op zich lieten wachten liepen de kosten snel op. "De remweg die we hadden ingebouwd is toen snel verloren gegaan." Door de hoge financieringslasten stapelden de kosten zich in korte tijd op.

Energyra hoopt nog wel op een doorstart. "Iedereen is opgelijnd en opgeleid om te beginnen." De fabriek had 15 personeelsleden in vaste dienst en hoopt met een doorstart de werkgelegenheid veilig te stellen.

Volgens Kuijk zegt het faillisement niets over de kans van slagen om vanuit het Westen de zonnepanelen te fabriceren. "Dat is het erge. We kregen juist veel belangstelling vanuit Europa voor onze zonnepanelen die langer meegaan en dus beter renderen."

Meerdere belangstellenden
Bij de curator hebben zich meerdere belangstellenden gemeld om de fabriek in zijn geheel en op de huidige plek voort te zetten. Dat is dan ook het eerste waar curator Bas Coelingh Bennink op inzet, zegt hij. "Het is een heel innovatieve productielijn en die staat in principe klaar." Of zo'n doorstart een grote kans van slagen heeft kan hij zo kort na het faillissement niet inschatten.

Verschillende investeerders zien hun geld in rook opgaan. Daaronder is in elk geval ook het duurzaamheidsfonds PDENH (Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland) dat met geld van de provincie 55 miljoen euro beschikbaar heeft om te investeren in veelbelovende duurzame bedrijven.

Forse afboeking
Het faillissement leidt tot 'een forse afboeking,' zegt directeur Bart Blokhuis. "Die euro's zijn we kwijt." Het precieze bedrag wil hij niet noemen, maar het ligt tussen de 1 en de 5 miljoen euro. "Het hoort bij het soort investeringen dat wij doen," zegt hij. Niet voor niets gaat het om risicokapitaal. Zo'n investering doen we natuurlijk niet om het een jaar later wal weer af te boeken. Maar de mensen die hun baan kwijt zijn, dat zijn de echte verliezers."

Lees ook: In Zaandam wordt straks één zonnepaneel per minuut gemaakt

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden