Zonnepanelen op sociale huurwoningen De Alliantie

Woningcorporatie De Alliantie gaat zonnepanelen leggen op duizenden sociale huurwoningen. Voor de, lastig rond te krijgen, financiering is een slimmigheid bedacht.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Alliantie neemt tot 2020 6700 Amsterdamse appartementen in complexen tot vier woonlagen onder handen. Intussen worden al de voorbereidingen getroffen om in de jaren daarna ook de hogere flats van zonnepanelen te voorzien.

Zo wil De Alliantie uiteindelijk al zijn daken vullen. Bijzonder, want begin 2017 bleek nog dat de Amsterdamse woningcorporaties met 0,5 megawatt maar een fractie hadden liggen van de voor 2020 met de stad afgesproken 80 megawatt aan zonnepanelen. "We hebben de smaak te pakken," zegt regiodirecteur Eddo Rats.

Woningcorporaties zijn goed voor 20 procent van het potentieel aan zonne-energie in de stad, maar investeringen komen niet makkelijk van de grond. Als corporaties de kosten willen verrekenen met de huur, moeten ze per complex eerst toestemming krijgen van 70 procent van de huurders.

Geen sinecure
De Alliantie heeft daarom een andere manier bedacht om de kosten van de zonnepanelen door te berekenen. Huurders die dat willen, betalen daarvoor via de maandelijkse servicekosten - op eengezinswoningen is dat: 14,60 euro voor zes zonnepanelen, 19,60 voor negen.

Hoeveel voordeel ze daarvan hebben is onder andere afhankelijk van de ligging ten opzichte van de zon, maar De Alliantie verwacht dat ze er gemiddeld 60 tot 150 euro per jaar op vooruitgaan, door een lagere energierekening.

Door het via de servicekosten te bekostigen wint De Alliantie tijd, legt Rats uit. Per complex de instemming krijgen van 70 procent van de bewoners, is geen sinecure. Straks legt De Alliantie elk geschikt dak zo vol mogelijk om daarna de zonnepanelen te verdelen onder de huurders die willen meedoen. "Wie het eerst komt, die het eerst maalt."

'Gemiste kans'
De mogelijke consequentie is dat niet alle huurders meedelen in het voordeel. In het debat over energiearmoe­de - een op de vijf huishoudens weet zich geen raad met de stijgende energielasten- worden zonnepanelen op huurwoningen gezien als deel van de oplossing.

Juist de huurders die het minst te besteden hebben, schrikken wellicht terug voor hogere servicekosten, zelfs al verdienen ze die terug via lagere energielasten.

"Een gemiste kans," erkent Rats. Het alternatief was dat daken leeg blijven en huurders die graag zonnepanelen willen die gelegenheid niet krijgen omdat de grens van 70 procent niet wordt gehaald. "We sluiten nu eerst de mensen aan die hier bewust voor kiezen."

5
Een op de vijf gezinnen heeft moeite met stijgende energiekosten.

70%
Om te verrekenen met de huur moet 70 procent van de huurders instemmen.

6700
6700 Amsterdamse appartementen in complexen tot vier woonlagen worden onder handen genomen.

Later komt er wellicht weer ruimte vrij op daken in de buurt. In Almere, waar al 1100 huurders van De Alliantie zonnepanelen hebben gekregen, hebben zich ook al spijtoptanten gemeld, na mond-tot-mondreclame van buren.

Op basis van ervaringen in Almere verwacht De Alliantie dat pakweg de helft van de huurders in eengezinswoningen kiest voor zonnepanelen.

Verrekenen
Hoe lucratief de zonnepanelen uitpakken is ook afhankelijk van het voortbestaan van de zogeheten salderingsregeling. Met de gemeente lobbyen daarom ook de Amsterdamse woningcorporaties voor het behoud van de regeling waardoor huishoudens de opgewekte stroom die ze niet gebruiken, verrekenen met stroom die ze 's nachts, als de zon niet schijnt, afnemen van het energiebedrijf.

Het kabinet wil er per 2020 vanaf, al komt er wel een alternatief. De Alliantie belooft bij te springen als het voordeel uitdraait op een verlies. "Uitgangspunt is dat bewoners er niet slechter van mogen worden."

Woningcorporatie Ymere kondigde eerder zonnepanelen aan op 8500 Amsterdamse huurwoningen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden