Zonnepanelen moeten vogels van Schiphol houden

Schiphol gaat een bijzonder wapen uitproberen tegen het botsen van ­vogels op vliegtuigen: zonnepanelen.

Vogels op Schiphol vormen al jaren een probleemBeeld anp

Schiphol heeft momenteel op een aantal plekken op het uitgestrekte luchthaventerrein als proef zonne­panelen neergezet om te onderzoeken of de aanleg van zonneparken ­gevolgen heeft voor het vliegverkeer. Daarbij wordt ook gekeken of het luchthaventerrein minder aantrekkelijk wordt voor nestelende vogels en of de glimmende panelen vogels afschrikken.

Het aantal keren dat vogels op vliegtuigen botsen in de buurt van de luchthaven is, na jaren daling, vorig jaar verdubbeld tot rond de vijfhonderd. Dat komt volgens vogeldeskundigen door de klimaatveranderingen, waardoor trekvogels langer in Nederland blijven. Zo waren er opvallend veel vogelaanvaringen in de wintermaanden.

Zwermen vogels leveren in de omgeving van Schiphol grote risico's op. Een botsing tussen een startend toestel en een vlucht vogels - vooral langzaam vliegende ganzen - kan grote gevolgen hebben als daardoor motoren van het vliegtuig worden ­beschadigd.

Aanscherping
Naar aanleiding van een aantal ­artikelen in Het Parool laat staats­secretaris Sharon Dijksma van Luchtvaart nu aan de Tweede Kamer weten dat de maatregelen om botsingen met vogels te voorkomen worden aangescherpt. Tegelijkertijd moeten wel de kosten omlaag. Zo moet de vergoedingsregeling die boeren rondom Schiphol krijgen om geen gewassen te gebruiken die aantrekkelijk zijn voor vogels, goedkoper worden. De provincies moeten de kosten voor faunabeheer, waaronder het vergassen van ganzen, terugbrengen naar het niveau van 2005.

Eerder vroegen vogeldeskundigen juist voor een uitbreiding van het budget voor maatregelen om botsingen met vogels te voorkomen. Natuurbeschermers pleiten voor meer geld om rondom Schiphol diervriendelijke maatregelen te nemen, zoals het uitkopen van landbouwboeren, in plaats van het afschieten en vergassen van vogels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden