PlusDAM prijs

'Zonne-energie kan oplossing zijn nu Amsterdam steeds duurder wordt'

Zes bedrijven strijden om de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Lens-energie, dat de opbrengst van zonnepanelen op appartementen­complexen verdeelt over de flatjes, vertegenwoordigt stadsdeel Zuid.

Bart van Zoelen
Christiaan Brester, oprichter van Lens-energie. Beeld Ivo van der Bent
Christiaan Brester, oprichter van Lens-energie.Beeld Ivo van der Bent

Christiaan Brester poseert voor de Hemwegcentrale. De oprichter van Lens-energie stond erop zich te laten fotograferen voor de kolencentrale. "Alles wat wij doen is erop gericht dat die schoorsteen minder rookt. Als we meer energie opwekken in de stad, zorgt dat direct voor minder CO2-uitstoot."

"De stad kan makkelijk een derde van het stroomgebruik van alle huishoudens van de daken halen," rekent hij voor. Maar omdat zoveel Amsterdammers hun daken delen met boven- en benedenburen, valt het nog niet mee die vol te leggen met zonnepanelen. "Die zijn een energiewoestijn."

Slim schakelkastje
Lens-energie heeft zich gespecialiseerd in gestapelde bouw, 'de moeilijkste doelgroep'. Alweer vijf jaar geleden bedacht Brester daarvoor een slim schakelkastje dat de naam Herman de Zonnestroomverdeler kreeg.

Tot dat moment gebruikten woningcorporaties en vve's zonne-energie wel voor verlichting in het trappenhuis of de lift, maar daar bleef het vaak bij. Terwijl op het dak ruimte te over was voor meer zonnepanelen.

'Herman' maakt daken vol zonnepanelen rendabel door de stroom te verdelen over de appartementen. Als de vve of de woningcorporatie de stroom die niet wordt verbruikt overdraagt aan het energiebedrijf, levert dat veel minder op dan wanneer alle huishoudens dat ieder voor zich doen, omdat dat voor grootverbruikers minder gunstig is.

'Herman' lost bovendien het probleem op dat woningcorporaties per complex de instemming van 70 procent van hun huurders nodig hebben voordat ze verbeteringen aan de woningen mogen doorberekenen in de huur.

Via het verdeelkastje komt het voordeel dat de zonnepanelen opleveren direct bij de huurders zelf terecht.

Door de complexe en steeds weer aangepaste wetgeving is Lens-energie in plaats van de leverancier van 'Herman' een ontwikkelaar van zonnedaken geworden, zo'n honderd per week inmiddels. "Juridische problemen overwinnen en veel communicatie om iedereen mee te krijgen en de boel aan te leggen bij alle huurders."

Luimen in politiek Den Haag
De 'Herman' is niet voor niets vernoemd naar Hermann Scheer, die als politicus de geestelijk vader was van de gunstige regeling voor duurzame energie in Duitsland.

"Die werd daardoor stabiel verankerd in wetgeving. Dat is ook ons doel. We willen de overgang naar zonne-energie onafhankelijk maken van de luimen in politiek Den Haag."

De nieuwste uitdaging: het aangekondigde einde van de zogeheten salderingsregeling door het nieuwe kabinet. Die is vitaal voor 'Herman' en dreigt zonnepanelen minder aantrekkelijk te maken, vooral voor huurders. Maar Lens-energie is al bezig met een oplossing.

Door een collectieve batterij onderdeel te maken van 'Herman' wordt een groter deel van de opgewekte stroom ter plekke gebruikt. Dat is ook de bedoeling achter de experimenten die Lens-energie doet met de witgoedleveranciers Siemens en Bosch.

Via 'Herman' springen wasmachines, wasdrogers en warmtepompen aan op die momenten dat de zonnepanelen veel stroom opwekken.

Een door Lens-energie bedacht reservefonds zorgt ervoor dat huurders immuun zijn voor de effecten van eventuele wetswijzigingen op het rendement.

Daarom kon Ymere dit jaar met een gerust hart besluiten tot de aanleg van zonnepanelen op de daken van 8500 woningen. "We hebben het zo georganiseerd dat een probleem met de financiering niet wordt afgewenteld op sociale huurders."

Want juist zonne-energie kan volgens Brester een oplossing zijn nu Amsterdam steeds duurder wordt. "De totale woonlasten, inclusief warmte en elektra, gaan alleen maar omhoog."

Nu al worstelen 750.000 huishoudens in Nederland met 'energiearmoede', ze hebben moeite de energierekening te betalen. "Met de verduurzaming van de energievoorziening kunnen we de stad ook betaalbaar houden."

Dit is de vijfde aflevering in een serie over de genomineerden voor de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Stemmen kan tot en met 21 november op www.amsterdam.nl/damprijs

Lees ook:
Deel 1: 'DGTL is duurzamer dan een weekend thuisblijven'
Deel 2: 'Wij geven economische waarde aan plastic ­afval'
Deel 3: De Ceuvel is het visitekaartje van de circulaire economie
Deel 4: Vandebron: 'Waarom kan je stroom niet gewoon bij die boer kopen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden