Zonderland stapt als winnaar uit arena

De turntweekamp van het jaar werd dinsdag in Londen een rondgang met steeds wisselende emoties. Epke Zonderland en Jeffrey Wammes knokten om één startbewijs voor de Spelen in een kwalificatietoernooi waarvan het resultaat voor beiden pas later volgt. Ondanks een mislukte rekoefening stapte Zonderland gevoelsmatig wel als duidelijke winnaar uit de North Greenwich Arena.

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

Zonderland turnde de betere meerkamp (84,631) waar Wammes (82,881) moed putte uit het feit dat hij uitgerekend met zijn rekoefening aan de eis tot vormbehoud van NOCNSF voldeed. Daarmee heeft hij dan weer een heel klein streepje voor op de Fries die nog drie momenten heeft dit voorjaar om een voor hem zeer haalbare score van 14,5 aan de rekstok te halen.

Zo lang zal de selectiecommissie van gymnastiekbond KNGU niet wachten met haar voordracht. Na de WK in Tokio, waar niemand zich rechtstreeks plaatste voor de Spelen, bepaalde gymnastiekbond KNGU dat in principe de turner met de grootste medaillekansen voor het ene te vergeven olympisch ticket in aanmerking zou komen.
Wammes en Zonderland moesten op het zogenoemde testevent in Londen nog wel aan de internationale eis voldoen, dat leek na hun optreden in de ochtenduren in ieder geval geen probleem.

Zonderland was het toernooi begonnen met een degelijke oefening op brug, maar faalde, net als ik Tokio, opnieuw op het toestel waarop hij al twee keer WK-zilver pakte. Hij kwam kracht tekort voor een fatsoenlijke Rybalko en werd afgeserveerd met een score van 13,766. Onrustig, inwendig vloekend, drentelde de Fries door de hal, waar Wammes zich alleen maar sterker ging voelen.

Dat veranderde na voltige waar Wammes extreem laag (11,133) scoorde na een niet gewaardeerde afsprong. 'Het was op het einde mentaal zwaar, voor je gevoel duurt zo'n wedstrijd zo lang.' Wammes sloot af met een fout op sprong, nota bene zijn sterkste toestel en wist zich een kleine 2 punten verwijderd van Zonderland, de specialist die zich pas de laatste 2 maanden weer op de meerkamp had toegelegd.

Dat was een dodelijke uitslag voor Wammes, die zich nog niet gewonnen gaf. 'Ik ga natuurlijk nu niet zeggen: houdoe, geef dat ticket maar weg.' De commissie, met onder anderen de coaches van beide turners, kiest een dezer weken. 'De discussie wordt kleiner, ik ga er vanuit dat ik naar de Spelen ga', wist Zonderland.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden