Plus

Zonder ziekenhuis een nieuwe knie binnen een dag

Wie een versleten knie op heup laat vervangen, kan binnen één dag weer thuis zijn. In de regio Amsterdam werken ze in twee ziekenhuizen zo.

Jop van Kempen
Behandelkamer in OLVG Centrum Beeld anp
Behandelkamer in OLVG CentrumBeeld anp

's Ochtends inchecken in het ziekenhuis en 's avonds weer naar huis. Op krukken weliswaar, maar toch. Zo'n snelle procedure is mogelijk. De patiënten die iets meer tijd nodig hebben, kunnen een nachtje in het ziekenhuis blijven.

"Het is een fantastische gang van zaken," zegt de 53-jarige Freek Schut uit Badhoevedorp. "Ik heb twee nieuwe heupen en een nieuwe knie gekregen. In december staat de afspraak om ook mijn andere knie te laten vervangen. Die piept en kraakt nu, en doet pijn."

Beweging
Bij de snelle procedure wordt de patiënt aangemoedigd zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Schut: "De eerste keer schrok ik daarvan. Een uur na de operatie stond er iemand naast m'n bed en die zei: gaat u nu maar even staan. Dat was eng en onwennig, maar het lukte wel." Na een week of twee moet iemand de eerste passen zonder krukken kunnen zetten.

In de omgeving van Amsterdam zijn twee ziekenhuizen die de snelle procedures op grote schaal aanbieden; het Amstelland in Amstelveen en het OLVG West, het vroegere Lucas Andreas ziekenhuis. Schut ging onder het mes in Amstelveen. In het OLVG staat een op de vijf heuppatiënten dezelfde dag nog buiten.

De meest voorkomende reden voor een nieuw gewricht is slijtage van het kraakbeen, zo ook bij Schut. Dat zorgt voor veel pijn en een beperkte mobiliteit. Een kunstknie of -heup moet die klachten binnen een week of zes volledig wegnemen. Zelfs sporten behoort na de operatie weer tot de mogelijkheden, al worden contactsporten afgeraden.

"Het mooiste resultaat is een zogenoemde 'vergeten knie'," aldus orthopeed Bas Pijnenburg van het Amstelland, die Schut opereerde. "Dan weet de patiënt een jaar na de operatie niet meer aan welke knie hij is geopereerd."

Ziekenhuisinfecties
Pijnenburg opereert veel relatief jonge mensen. Hij is ook clubarts van AFC, medisch consulent van Ajax en FC Utrecht en hoofd van de medische commissie van advies van de Nederlandse bond voor profboksers.

De tijdwinst bij de operaties komt door betere pijnstilling, toegenomen chirurgische mogelijkheden en betere voorbereiding. Voordat patiënten onder het mes gaan, nemen ze al contact op met een fysiotherapeut die hen zal begeleiden tijdens het herstel.

"Hoe fitter je het ziekenhuis in komt, hoe fitter je weer buiten staat," aldus orthopedisch chirurg Julius Wolkenfelt van het OLVG. Eenmaal thuis krijgen patiënten telefoon van Wolkenfelt en worden ze begeleid.

De winst van de snelle procedure ten opzichte van het verleden is aanzienlijk. Een jaar of vijf geleden lag iemand na zo'n ingreep een kleine week in een ziekenhuisbed. Een ziekenhuisopname is duur en stelt de patiënt mogelijk bloot aan ziekenhuisinfecties.

Goede conditie
Het snelle traject is niet voor iedereen weggelegd. Mensen mogen niet ouder dan zeventig zijn, moeten in een goede conditie verkeren en mogen geen hart-of longaandoeningen hebben.

Wolkenfelt voert tussen de 200 à 250 heupoperaties per jaar uit. Een heupoperatie duurt een klein uur, een knie-operatie een fractie langer.

Zoals aan elke operatie kleven er ook aan de 'one-day' operaties risico's: infectiegevaar, kans op trombose of een beenlengteverschil.

Met een nieuwe knie doen patiënten gemiddeld een jaar of tien. Een kunstheup gaat zo'n twintig jaar mee, maar ook het kunstgewricht slijt. Een tweede kunstgewricht plaatsen is mogelijk. "Maar die patiënten leveren toch vaak iets in," aldus Wolkenfelt.

Het kniegewricht kan deels of volledig worden vervangen door een prothese Beeld Jorris Verboon
Het kniegewricht kan deels of volledig worden vervangen door een protheseBeeld Jorris Verboon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden