Zonder werk geen woning in Zaanse wijk Poelenburg

Zaanstad gaat als eerste gemeente in de provincie Noord-Holland de omstreden 'Rotterdamwet' invoeren.

Ton Damen en Hanneloes Pen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij woningtoewijzing in de achterstandswijk Poelenburg moeten woningzoekenden een opleiding volgen of inkomen uit arbeid hebben. Werklozen, drugshandelaren en criminelen worden geweerd.

De maatregelen zijn volgens wethouder Jeroen Olthof (PvdA) onderdeel van een 'Actieplan' dat met "zachte en harde maatregelen" probeert de vervuiling, criminaliteit, werkloosheid en taalachterstanden aan te pakken.

Het college met zes partijen rekent er op dat een kleine meerderheid van de veertien partijen in de gemeenteraad instemt met de plannen. "Het is voor Poelenburg nu of nooit," zegt Olthof. "De politiek heeft nooit durven ingrijpen." De gemeente heeft zonder succes miljoenenverslindende stimuleringsplannen gelanceerd. Intussen glijdt de achterstandswijk wijk verder af.

Armen
SP en de lokale partij Rosa zijn van de oppositie het felst tegen de 'Rotterdamwet'. Ze vinden dat Zaanstad als oude arbeidersgemeente de arme bevolking moet helpen. "Het college wil vooral meer mensen met hoge inkomens," zegt Ruud Pauw van Rosa. "Dat gaat ten kosten van armen."

Hij vindt de voorstellen te repressief. Patrick Zoomermeijer van de SP zegt dat het afsluiten van wijken niet helpt als er geen alternatieven zijn. "Je moet arme mensen niet met een stok slaan."

Fractieleider Annemarie van Nieuwamerongen van de VVD, woonde zelf in 2005 de Tarwewijk in Rotterdam die proefproject was voor de nieuwe wet. "Ik woonde in mijn eentje in een appartement, terwijl de buren er met drie, vier kinderen woonden. Er waren enorme verhuisbewegingen. Door de Rotterdamwet kwam rust in de wijken en vooral op scholen."

Ommezwaai
Voor de PvdA, lange tijd de grootste partij in Zaanstad, betekent de nieuwe wet een enorme ommezwaai. Fractieleider Songül Mutluer groeide op in Poelenburg. "Het was toen al een moeilijke wijk waar niets hielp. Eens moet je iets doen."

Behalve enkele Rijnmondgemeenten, zoals Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen, maken sinds korte ook steden als Den Bosch en Tilburg gebruik van de nieuwe wet. Veel steden zijn nog faliekant tegen de nieuwe wet. Vorig jaar bepaalde het Europese Hof voor de rechten van de mens dat de wet niet de mensenrechten schendt.

De Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problemen (Wbmgp, 2006), 'de Rotterdamwet', is bedoeld om wijken "met opeenstapeling van problemen" op adem te laten komen en de bevolking te mengen.

Grote steden kunnen met toestemming van het rijk werklozen uit buurten of straten weren en er werkenden en studenten toelaten. Sinds januari dit jaar mag de wet gebruikt worden om mensen uit de wijk te houden die overlast plegen, crimineel zijn of radicaliseren. Ook mogen kansrijke bewoners met voorrang aan een huis geholpen worden.

Lees verder: Zaanstad worstelt met aanpak achterstandswijk Poelenburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden