Plus

'Zonder wapen tel je in het milieu niet mee'

Het arsenaal aan (automatische) vuurwapens dat in omloop is, blijft overweldigend. De toevoer droogt niet op, ziet politiecommissaris Dick Schouten. Hij voert de strijd tegen de illegale vuurwapens aan.

'In Van H.'s huis op Wittenburg lagen een kalasjnikov, elf geweren en een pistool' Beeld anp
'In Van H.'s huis op Wittenburg lagen een kalasjnikov, elf geweren en een pistool'Beeld anp

De Amsterdamse rechtbank zet zich morgen aan het megaproces tegen een groep criminelen die liquidaties zou hebben voorbereid. In boxen in Nieuwegein vond de recherche 15 juli vorig jaar 46 pistolen, acht revolvers, 19 aanvalsgeweren, 21 pistoolmitrailleurs, negen granaten en munitie.

Die angstaanjagende vangst staat niet op zich, nu de politie de strijd tegen illegale vuurwapens prioriteit geeft. Aanleiding was de lange reeks liquidaties in Amsterdam die in 2012 is losgebarsten.

Schutters raakten met salvo's uit hun automatische wapens behalve hun slachtoffers ook huizen en auto's. Kogels vlogen door een kinderkamer en woonkamers. "We pakten als politie natuurlijk altijd al elk vuurwapen dat we tegenkwamen, maar werden door al dat geweld gedwongen ons intensiever te bekreunen om wat hier met wapens aan de hand was," zegt Schouten, landelijk portefeuillehouder illegale vuurwapens.

Kalasjnikovs
In december 2014 vond de politie bij drie Loosdrechtse broers, lokaal bekend als De Daltons, zeven pistolen, 17 kalasjnikovs, twee geweren, 35 granaten en een stroomstootwapen.

Begin 2015 pakte de Amsterdamse recherche 'Rooie Willem' van H., compagnon 'Nino' E. en een groepje medeverdachten. In Van H.'s huis op Wittenburg lagen een kalasjnikov, elf geweren en een pistool.

Flinke impuls
De Amsterdammers deden zaken met de Brabantse wapenhandelaar Jan B., bij wie een kalasjnikov, een machinepistool, acht semiautomatische wapens, 45 revolvers, vijf geweren, twee granaten, drie hagelgeweren en twee schietpennen werden gevonden.

Mooie resultaten die de strijd tegen de wapens een flinke impuls gaven, dacht Schouten. "Dus viel het wat tegen toen we vorige week in Rotterdam met zes automatische wapens werden geconfronteerd."
De toestroom stokt niet.

Inmiddels heeft elke politieregio wapenspecialisten, die kennis uitwisselen. "Eén landelijk wapenteam zou het nadeel geven dat verder niemand meer naar wapens kijkt. Elke regio grijpt nu in als iets aan de hand lijkt met wapens, al helemaal bij handel."

Steeds lopen landelijk twintig, 25 grote en kleinere onderzoeken.

Ex-Joegoslavië
Schouten wil zo de werkwijze van de handelaars doorgronden. "We willen zicht op de modus operandi," zegt Schouten. "Aan drugs wordt het grote geld verdiend. Wapenhandel is minder lucratief, maar de werelden zijn verweven. Zonder wapen tel je in het milieu niet mee."

De wapens komen op vijf manieren het land binnen. Over de grond, vooral. Vliegvelden zijn vanwege alle controles impopulair. Grotere partijen komen in busjes en kofferbakken de grens over, kleinere in rugzakken.

Onklaar gemaakte wapens
Veel automatische wapens komen uit Slowakije en ex-Joegoslavië - tegenwoordig vooral uit Bosnië en Servië. "Daar zijn ze met honderdduizenden oorlogen in gekruid. Nu het rustig is, druppelen ze de wereld over." Slowakije is een knooppunt. Daar zijn onklaar gemaakte wapens legaal. "Vaak zetten ze er gewoon een pinnetje in waardoor zo'n wapen onklaar is. Na verwijdering heb je weer een levensgevaarlijk wapen."

Uit de VS en Oostenrijk komen veelal losse onderdelen. Schouten: "Dan komt de kast uit Oostenrijk en de slede uit Amerika. Hier zetten ze dat eenvoudig in elkaar." Uit Spanje en Italië komen gaspistolen die kenners hier tot vuurwapens ombouwen.

Wapens lijken ook via koeriersdiensten gesmokkeld worden. "We proberen daar beter zicht op te krijgen. In het pakkettenvervoer gaan heel veel anonieme pakjes om."

Dick Schouten Beeld .
Dick SchoutenBeeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden