Plus

Zonder sok geen schoen in Ghanese soap

Hoe maak je aids bespreekbaar in de preutse Ghanese gemeenschap? Met een aanstekelijke soap over sokken en schoenen.

Actrice Fidel Obaasima, Janet in de serie, op de rode loper voor de première van No socks, no shoes.Beeld Dingena Mol

Dat ze toch nog met ruim 26 miljoen zijn, mag een klein wonder heten. Zelf doen de Ghanezen bij voorkeur alsof ze nog nooit van seks hebben gehoord. Seksuele voorlichting binnen het gezin komt maar weinig voor, laat staan een openhartig gesprek over de donkere kanten van de seksualiteit, zoals de kans op een besmetting met een ernstige ziekte.

Gelukkig zijn er sokken en schoenen, twee zaken die zich uitstekend lenen voor wat omfloerste uitleg over de bloemetjes en de bijtjes in de Ghanese wei. "Jullie Nederlanders zijn erg openhartig," zegt Veronica van der Kamp over de door haar geproduceerde soap No socks, no shoes. "Jullie zeggen: zonder condoom geen seks. Wij zeggen: zonder sokken geen schoen."

Aanstekelijk
Van der Kamp is artistiek leider van de Ghanese theatergroep GAM die binnen de gemeenschap in Zuidoost een grote populariteit geniet. Samen met de mensen van SOA Nederland ontwikkelde Van der Kamp een vijfdelige soap die de Ghanese kijkers van Salto op een aanstekelijke manier voorlicht over de risico's van onveilige seks, de mogelijkheid van een test en de behandeling na een besmetting.

Van der Kamp: "Wij Ghanezen praten niet echt over seks, en aids is helemaal een taboe. Mensen zullen ook niet snel zeggen dat zij een besmetting hebben opgelopen. Het kan ertoe leiden dat andere mensen jou niet meer willen aanraken."

Slippertje
Ghanezen zijn dol op theater en daarom is het volgens de actrice een uitstekende manier om gevoelige onderwerpen onder de aandacht te brengen. "Mensen kijken naar andere mensen, en steken er hopelijk stiekem toch het een en ander van op."

Tijdens de feestelijke première van de soap, gisteravond in No Limit in Zuidoost, wordt een samenvatting van de vijf delen vertoond. Dat levert aanstekelijke beelden op van de getrouwde Janet die een slippertje maakt met haar voormalige vriend Frank. Echtgenoot Johnny blijkt een vrolijke schuimspaan die zijn blote voet ondertussen in de schoen van een zekere Kate steekt. Beide dames testen positief, en in het geval van Janet is er ook nog een kind verwekt.

Lachen
Dat klinkt tamelijk droef, en toch valt er een hoop te lachen. Met dank aan Van der Kamp die in de rol van de stevige tante Christy niet alleen Janet van goede raad voorziet, maar ook Frank op zijn nummer zet. Tijdens het gesprek met de zaal na afloop van de vertoning giert het publiek het uit als Van der Kamp pleit voor de komst van een verbeterde versie van het vrouwencondoom. "Niet echt lekker nu," zegt ze.

In de soap komt ook de grote rol van de kerk binnen de gemeenschap ter sprake. De pastor van Janet accepteert haar besmetting en stelt voor samen te bidden voor de gezondheid van haar nog ongeboren kindje. Dat is ruimhartig, want de Ghanese kerk ziet seks als een exclusieve activiteit binnen het huwelijk. Een in de zaal aanwezige pastor complimenteert de cast met hun werk, maar voegt er meteen aan toe dat wie leeft naar de wetten van de kerk, niet hoeft te vrezen voor welke ziekte dan ook. Want, zegt hij: "Jesus is a very good sock."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden