Lezersbrief

'Zonder prostitutie worden de Wallen leefbaarder'

'De uitdaging op de Wallen is van zo'n grote omvang dat een dweilpauze of handhaver op elke hoek van de straat geen soelaas zullen bieden,' schrijft Stijn Verstraete in een lezersbrief aan Het Parool.

'De toeristenstromen die zich deze zomer in het gebied begeven zijn onbeheersbaar geworden.' Beeld ANP
'De toeristenstromen die zich deze zomer in het gebied begeven zijn onbeheersbaar geworden.'Beeld ANP

De Wallen zijn altijd het zorgenkindje van Amsterdam geweest. In de jaren tachtig worstelde het gebied met verslaafdenproblematiek, in de jaren negentig en aan het begin van deze eeuw met mensenhandel en vastgoedwitwaspraktijken.

Gemeente en politie hebben met wisselend succes met verschillende middelen (sociaal-maatschappelijk, fiscale opsporing, opkopen vastgoed) getracht ontsporing van de leefbaarheid te beteugelen.

Altijd met de insteek om het karakter van de buurt met prostitutie, coffeeshops en horeca te behouden. De uitdagingen van nu zijn van een andere orde.

Onbeheersbaar
Grootstedelijke jungle, zo noemde ombudsman Arre Zuurmond in een hartenkreet de situatie op de Wallen. De toeristenstromen die zich deze zomer in het gebied begeven zijn onbeheersbaar geworden. Dit gaat gepaard met bedreigingen richting ordehandhavers, toenemende criminele handel, overlast voor bewoners, wangedrag richting prostituees, et cetera.

Burgemeester Halsema kondigde direct maatregelen aan: inzet van extra handhavers en politie, lik-op-stukbeleid, dweilpauzes om de straten schoon te maken. Het zijn reacties van bestuurders van wie verwacht wordt dat ze in actie komen.

De effecten zullen minimaal zijn en alleen op de korte termijn van kracht zijn. De verwachting is dat het aantal toeristen de komende jaren zal stijgen van 18 miljoen per jaar tot 23 miljoen.

De Amsterdamse bevolking blijft ook in rap tempo groeien. Schiphol steekt zijn groeiambities niet onder stoelen of banken. De touringcarbranche en de cruisevaart blijven groeien.

Politiek lef
De uitdaging op de Wallen is van zo'n grote omvang dat een dweilpauze of handhaver op elke hoek van de straat geen soelaas zullen bieden.

De oplossing om de leefbaarheid terug te krijgen vraagt een politiek lef dat in de Stopera momenteel ontbreekt: de prostitutie in het Wallengebied moet volledig verdwijnen, tezamen met een groot deel van de coffeeshops. Extreme omstandigheden vergen draconische maatregelen.

Misschien kan er in het Westelijk Havengebied (ver van de bewoonde wereld) een soort prostitutiecentrum worden gevestigd?

Wordt het dan niet stil op de Wallen? Nee, zeker niet. De buurt heeft zoveel moois te bieden, zoals de Oude Kerk, de grachten, museum Ons lieve Heer op Solder. Zonder prostitutie kunnen de zorgen op de Wallen verdwijnen.

Stijn Verstraete, adviseur duurzame gebiedsontwikkeling, woonde van 2007-2011 op de Wallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden