Han Lips

Zonder nummer was het lastig terugbellen voor Munsterman

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Achter de schermen bij FC Twente.

Het laatste jaar van FC Twente Beeld NPO2
Het laatste jaar van FC TwenteBeeld NPO2

Dat de voormalige Jakhals Erik Dijkstra een groot fan is van FC Twente is voor iedereen die weleens naar DWDD of Bureau Sport heeft gekeken geen geheim.

Toen FC Twente in 2010 landskampioen werd, stond Dijkstra te hossen met de schaal, de spelers én voorzitter Joop Munsterman. Maar afgelopen jaar was een rampjaar voor FC Twente - faillissement én degradatie dreigden - en over die periode maakte hij samen met Geertjan Lassche (De Mooiste Marathon) een documentaire, Het Laatste Jaar van FC Twente.

Aanvankelijk leek de film meer over Dijkstra dan over Twente te gaan: in het openingsbeeld nam Dijkstra afscheid van vrouw en kind vóór de lange reis van Amsterdam naar Enschede. Maar allengs drongen zich andere hoofdpersonen op.

Zoals Willy Berends, de intrigerende ex-marketingman van Twente, die vertrok bij de club toen hij zag dat het de verkeerde kant op ging: de reclame-­uitingen mochten niet meer in het Twents maar moesten in het Engels. Berends, die sprekend op Ton Kas leek, noemde ex-voorzitter Munsterman 'een megalomane narcist in de zwaarste zin van het woord'.

Wat die Munsterman nu precies had uitgespookt, werd niet uitgelegd, bovendien kreeg Dijkstra hem maar niet te pakken, hoewel hij twee keer zijn voicemail insprak - wat volgens droogkloot Berends 'nog een hele prestatie was voor iemand uit Glanerbrug'.

Maar Dijkstra verzuimde steeds zijn nummer in te spreken, zodat Munsterman pas aan het eind van de documentaire terugbelde: "Ik had je eerder willen bellen maar ik had je nummer niet."

Een onbegrijpelijke beginnersfout, vond Lips, maar verder gaf de documentaire een fascinerende inkijk in het reilen en zeilen bij een eredivisieclub. En als er ooit een speelfilm van wordt gemaakt, is Ton Kas eerste keuze voor de rol van Willy Berends.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden