PlusStraatbeeld

Zonder getoeter over de opgefriste Oude Turfmarkt kuieren

U zult het bijna niet kunnen geloven, aangezien u laatst voor de zoveelste keer moest omfietsen omdat de halve Ferdinand Bolstraat wéér openlag, maar de definitieve oplevering van de Noord/Zuidlijn komt toch echt snel naderbij.

Het gebied rond het Damrak en Beursplein zijn alweer even klaar, en sinds kort is ook de Oude Turfmarkt opgeleverd Beeld Marijke Stroucken
Het gebied rond het Damrak en Beursplein zijn alweer even klaar, en sinds kort is ook de Oude Turfmarkt opgeleverdBeeld Marijke Stroucken

De laatste loodjes wegen nu eenmaal het zwaarst, en die loodjes mogen de Amsterdammers op zijn minst nog meetorsen tot ergens halverwege 2018.

Toch kunnen ook pessimisten niet ontkennen dat dat ándere grote project, boven het tracé van de Noord/Zuidlijn, met zevenmijlslaarzen wordt uitgevoerd. Het Rode Loperproject lijkt elke week weer te zijn opgeschoten: een effectief antigif tegen jarenlange frustratie over een omgeploegde stad. Het gebied rond het Damrak en Beursplein zijn alweer even klaar, en sinds kort is ook de Oude Turfmarkt opgeleverd.

Overschaduwd
Het fijne aan het Rode Loperproject is dat alle veranderingen vrij radicaal zijn, in plaats van zich te beperken tot hier en daar wat nieuw asfalt en tegelwerk. Zelfs de Oude Turfmarkt, voorheen toch een vrij onopmerkelijk stukje stad dat werd overschaduwd door het naastgelegen Rokin, is getransformeerd tot een plek waar je af en toe graag even overheen wandelt.

De ingrijpendste verandering is dat de Oude Turfmarkt met paal­tjes en betonnen legoblokken is afgesloten voor autoverkeer. Dat is een zegen voor wandelaars, want wie in het verleden weleens rustig langs het water bij rederij Kooij probeerde te struinen, moest dat voorheen doen in een wolk van ongeduldig getoeter, uitlaatgassen, en scherpgerande laadkleppen van vrachtwagens.

Die laatsten mogen er nog maar een paar uur per dag staan: van zeven uur tot elf uur 's ochtends. Christelijke tijden.

Oude Turfmarkt

Waar? Centrum
****

Doordat ook brommers en snorfietsers worden geweerd, is ruim baan gegeven aan voetgangers en fietsers. Letterlijk, want door de sober grijze herbestrating doet de Oude Turfmarkt plotsklaps aan als een wandelpromenade waar je al kuierend de omgeving rustig in je kunt opnemen.

Ouderwets gezellig
Zodoende voelt ook de omgeving weer fris: het Allard Piersonmuseum lag voorheen altijd nogal weggestopt, maar door de herinrichting ligt het er voor je gevoel opvallender en pittoresker bij dan voorheen.

Dat geldt ook voor rederij Kooij, die, wanneer je vanaf de kant van Hotel de l'Europe komt, plotseling ouderwets gezellig aandoet en de zin in een gezapige rondvaart even hevig doet oplaaien. Zo rustig als het er nu is, blijft het overigens niet: er wordt nog een terrasvergunning afgegeven voor de kadekant van de Oude Turfmarkt.

Hier helemaal geen horecagelegenheid toelaten zou ook zonde zijn: vanaf de hernieuwde Oude Turfmarkt krijg je tenslotte een verfriste blik op de stad. En daarbij: het standbeeld van koningin Wilhelmina te paard - in oude glorie hersteld - staat ook weer op haar vertrouwde plek. Daar wil je best even bij gaan zitten.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden