Zonder Amsterdam krimpt Nederlandse welvaart 5,7 procent

Een Keuls onderzoeksinstituut bracht in kaart hoe zwaar de economie van verschillende Europese landen leunt op de hoofdstad. Conclusie: de band met de hoofdstad verschilt sterk in veel landen.

De Zuidas is een van de factoren die bijdraagt aan de naam van Amsterdam als welvaartsmachine Beeld anp

Amsterdam wordt met zijn banken, toerisme, luchthaven en creatieve industrie met grote regelmaat genoemd als de economische motor van het land. Maar klopt dat wel?

Het grote Duitse economische instituut Institut der Deutsche Wirtschaft (IWD) onderzocht van dertien Europese lidstaten in hoeverre het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking zou afnemen of stijgen als de hoofdstad om onverklaarbare redenen zou verdwijnen.

In Nederland zou dat een daling van 5,7% zijn. Het bbp per hoofd van de bevolking is een belangrijke graadmeter voor het meten van welvaart, en betreft de totale toegevoegde waarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten.

Volgens het CBS bedroeg het bbp per hoofd van de bevolking in 2015 40.346 euro. Zonder Amsterdam zou dat, volgens het onderzoek van het IWD, nog 'maar' 38046 euro zijn, wat ongeveer gelijk is aan de nationale welvaart in 2010.

Berlijn
Met een krimp van de nationale welvaart van 5,7 procent zonder Amsterdam blijkt Nederland een stuk minder afhankelijk van de hoofdstad dan andere Europese landen. Zo zou de Griekse welvaart met 19,8 procent afnemen zonder Athene, de Franse welvaart 14,8 procent minder zijn zonder Parijs en de Deense welvaart met het verdwijnen van Kopenhagen 14,1 procent kleiner zijn.

Deze landen zijn ofwel al sinds vanouds sterk gecentraliseerd (Frankrijk), of kennen maar één echt grote stad (Denemarken en Griekenland), die daardoor eerder als economische motor optreedt.

Een opvallend verschijnsel op de lijst is Berlijn. De Duitse hoofdstad kost het land meer dan dat de stad oplevert: volgens het IWD zou de Duitse nationale welvaart met 0,2 procent groeien als Berlijn van de kaart zou worden weggevaagd. Een verklaring hiervoor is volgens het onderzoeksinstituut het Duitse federalistische model, wat veel verschillende economische centra kent, zoals Hamburg, Frankfurt en München, maar ook het Ruhrgebied.

Lees ook: Eindhoven wil de erkenning die Amsterdam wel krijgt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden