Zondagsschilders vrezen voortbestaan door verkoop pand

De Zondagsschilders, de kunstvereniging voor ouderen op de Geldersekade, vreest de toekomst nu het pand dat ze al 44 jaar van de gemeente huren is verkocht.

Hannah Stöve
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Het pand op de Geldersekade 101 is van de hand gedaan, omdat de gemeente minder vaak huisbaas wil zijn. De afgelopen twee jaar zijn talloze gemeentelijke panden van de hand gedaan.

Per 1 maart wordt Geldersekade 101 overgedragen aan een nieuwe eigenaar - wie is nog niet bekend -, en van dat vooruitzicht krijgen de Zondagsschilders het Spaans benauwd. Ze vrezen dat de nieuwe eigenaar per 1 januari 2019 de huurprijs verhoogt naar een marktconform bedrag, of zelfs de huur opzegt. "De leden zijn vooral ouderen, die al jarenlang lid zijn," zegt voorzitter Peter Janzen. "Sommigen zijn niet daadkrachtig genoeg om ineens een veel hoger bedrag op te brengen."

Verhuizing geen mogelijkheid
Een verhuizing bij huuropzegging is volgens Janzen al helemaal geen optie. "Vind nu maar eens een nieuw pand in de Nieuwmarktbuurt, voor een lage prijs." Reizen naar een nieuw atelier in een ander stadsdeel is voor veel ouderen ook niet mogelijk. "In de praktijk betekent de verkoop van de Geldersekade het einde van de Zondagsschilders."

De Zondagsschilders kwamen voor het eerst bij elkaar in 1935, in hotel Krasnapolsky. Zo'n 75 mensen kwamen toen een paar avonden per week bij elkaar om te schilderen. Tegenwoordig telt de vereniging bijna 500 leden, die zeven dagen per week cursussen schilderen of beeldhouwkunst kunnen volgen op de Geldersekade. Veel ouderen onderhouden er hun sociale leven.

Twee Zondagsschilders. Beeld Mats van Soolingen
Twee Zondagsschilders.Beeld Mats van Soolingen

Petitie
Van het vastgoed dat de gemeente verkoopt worden zo'n 900 ateliers en 275 atelierwoningen gespaard, wat de 'ijzeren voorraad' aan ateliers wordt genoemd.

'Het pand aan de Geldersekade is een amateurschildersclub voor volwassenen, en past niet in het gemeentelijk kunst en cultuurbeleid,' laat een woordvoerder schriftelijk weten. 'Het draagt bijvoorbeeld niet bij aan (om enkele beleidsthema's te noemen) broedplaatsen, internationalisering of cultuurhuizen. Daarom kan dit pand verkocht worden.'

De Zondagsschilders zijn een petitie gestart, om de gemeente op te roepen op een of andere manier toch nog iets te doen om de 83-jarige vereniging te redden. Ruim 800 mensen ondertekenden inmiddels het protest.

Ook het Pianolamuseum luidde eind vorig jaar de noodklok omdat hun onderkomen door de gemeente zou worden verkocht. Dat is voorlopig van de baan, zei wethouder Pieter Litjens. De afdeling Cultuur gaat nu opnieuw beoordelen of het museum voor zelfspelende piano's een 'beleidsdoel' dient.

Lees ook: Bij de ruim 80 jaar oude Zondagsschilders kan alles

Zondagsschilders beoordelen hun werk. Beeld Mats van Soolingen
Zondagsschilders beoordelen hun werk.Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden