Update

'Zondag besluiten eurolanden over 12 miljard voor Grieken'

De eurolanden zullen zondag instemmen met de uitbetaling van 12 miljard euro aan Europese noodhulp voor Griekenland. Dat zei Europees commissaris Ollie Rehn (Financiën) donderdag in Brussel. 'Ik vertrouw er op dat de eurogroep zondag zal besluiten tot uitbetaling van de vijfde tranche van het hulpprogramma', aldus Rehn.

Prorest in Griekenland. Beeld afp

Met deze uitbetaling kan Griekenland volgens de Europese Commissie tot september aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Een besluit over verdere financiële hulp voor de periode daarna, en de eventuele betrokkenheid daarin van banken en pensioenfondsen valt volgens de Fin op zijn vroegst in juli.

'We moeten alles doen om een failliet van Griekenland te voorkomen', aldus Rehn. De 12 miljard euro zijn de vijfde tranche van het pakket aan noodhulp van totaal 110 miljard waartoe de EU en het Internationaal Monetair Fonds vorig jaar hebben besloten.

Dringende oproep
De eurolanden zullen zondag ook hun oordeel geven over de bezuinigings- en hervormingsmaatregelen van de Griekse regering. Rehn deed een dringende oproep aan de ministers van financiën om hun meningsverschillen over de steun aan Athene terzijde te schuiven. 'We moeten alles doen om een failliet van Griekenland te voorkomen', aldus Rehn.

Een besluit over een vervolgprogramma, dat in werking moet treden als de 110 miljard volgend jaar volledig door EU en IMF zijn uitbetaald, zou volgens Rehn al moeten vallen op de volgende bijeenkomst van de Europgroep, op 11 juli. Dat pakket zou volgens onbevestigde geruchten ongeveer 80 miljard euro groot moeten worden.

Maar de Duitse regering wil een besluit daarover uitstellen tot september. Ook Nederland, Finland en Slowakije zouden meer tijd willen nemen. Cruciaal bij de besluitvorming is de wens van een aantal landen, waaronder Nederland, dat ook private beleggers zoals banken en pensioenfondsen een deel van de last van dat nieuwe programma op zich nemen. Maar de eurogroep is daar sterk verdeeld over.

Diverse hoofdsteden vinden 11 juli te vroeg om al knopen door te hakken. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei eerder deze week dat eerst duidelijk moet zijn of de Grieken ernst maken met hun bezuinigingen en hervormingen. Ook zal de Tweede Kamer zich moeten uitspreken over eventuele nieuwe Nederlandse steun.
Olli Rehn deed donderdag een dringend beroep op de Griekse politici om verantwoordelijkheidszin te tonen. Hij zei te betreuren dat pogingen om tot nationale eenheid te komen woensdag zijn mislukt. Zijn woordvoerder wees erop dat in Ierland en Portugal regering en oppositie er ook in zijn geslaagd de handen ineen te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden