Zomerstudent afgezet

AMSTERDAM - Studentenwoningen van De Key worden in de zomer tegen woekerprijzen verhuurd aan buitenlandse cursisten. De Key vraag vijftien euro per bed per dag, de studenten betalen 150 euro aan de Amsterdam Summer University.Ruim twee maanden geleden ontkende De Key dat sprake is van woekerprijzen, nadat een oud-medewerker van Felix Meritis - dat bemiddelt bij deze huisvesting daarover had getipt.

Woordvoerster Daniëlle Klinkert van de corporatie: ''Vorige maand hadden wij nog maar één woning via de Universiteit van Amsterdam aan Felix Meritis verhuurd. Die verhuurt de containerwoningen door aan de Amsterdam Summer University, maar de voorwaarden waren ons niet bekend.'' De corporatie stelt nu een onderzoek in.

Inmiddels zijn 29 wooncontainers volgens Klinkert zo doorverhuurd. Maar vorig jaar werden, naar nu blijkt, ook al 55 woningen tegen hotelprijzen verhuurd.

Het gaat om 'short-stay' woningen, kleine eenpersoons appartementen, waar buitenlandse studenten meestal een maand of tien verblijven.

De Key int per verblijf, gemiddeld zes dagen, dertig euro schoonmaakkosten, dertig euro voor het verschonen van het beddengoed en nog eens 25 euro inschrijfkosten. Het gaat om met subsidie gebouwde studentenwoningen.

Volgens de oud-medewerker van Felix Meritis ging het om honderd cursisten, die in dertig woningen zouden worden onder gebracht. De winst zou in de tonnen euro's lopen.

Dat wordt door De Key met klem ontkend. Ook suggestie dat het zou gaan om voormalige sociale huurwoningen is volgens De Key pertinent onjuist.

Een woordvoerder van de Amsterdam Summer University kon vanmorgen niet reageren. ''We zijn druk met de net begonnen cursus Intensive Dutch Language.'' Ook Felix Meritis was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

Ook Duwo-woningen verhuurt in Amsterdam honderden studentenwoningen voor zomercursussen. Directeur Jan Benschop: ''Maar wij zien er op toe dat de doorverhuur zonder winst, voor dezelfde en gangbare prijzen gebeurt.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden