Zomerse smaken

De eerste zondag van juni liet zomerse waarden noteren en de vooruitzichten voor de komende dagen luiden 'zonnig'. Een geschikter moment voor de verkiezing van de Rosé van het Jaar 2007 was nauwelijks denkbaar.

Jammer misschien alleen dat het evenement zich met dit mooie weer binnen diende af te spelen, maar de animo was er niet minder om. In de St. Olofskapel van NH Barbizon Palace hadden zich tientallen importeurs, verzameld, die samen meer dan vijfhonderd rosés hadden ingestuurd, natuurlijk ieder voor zich in de hoop dat één van hun wijnen heilig zou worden verklaard. Uiteraard was het niet de paus die zich over de inzendingen boog - er was een professioneel proefpanel, bestaande uit leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers, het kernteam van organisator Proefschrift-Wine & Food Professional en chef de cuisine Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest. Bovendien was er een persjury aangesteld, waarin ondergetekende mocht aanschuiven. En ook mochten de bezoekers vertellen wat zij de lekkerste rosé van 2007 vonden.

Wat viel in het algemeen op? Ofschoon er een zeer gevarieerd aanbod was van rosés tussen de 1,99 en de 36 euro, lag het niveau van de wijnen hoger dan vorig jaar. Het lijkt er waarachtig op dat de producenten en de importeurs rosé steeds serieuzer beginnen te nemen. Opvallend was de afwezigheid van de snoepjeszoete limonaderosés, waarvan vooral de wijnmakers in de Nieuwe Wereldlanden het recept kennen.

Wat afsluitingen betreft domineerde kurk of een kurkachtige, terwijl de schroefdop juist bij rosé zo voor de hand ligt. Navraag bij de organisatie leerde echter dat noch in de voorronden noch bij de finalewijnen één fles met 'kurk' was aangetroffen. U weet wel, dat is die bacteriële besmetting die uw wijn laat ruiken naar snelwegpizza, naar zo'n niet meer te definiëren, platgereden beest dat drie dagen in de regen heeft gelegen. Maar het kan natuurlijk zijn dat de mededeling 'kurkvrij!' werd gedaan om één van de sponsors, het Portugese Amorim, de grootste kurkproducent ter wereld, niet tegen de haren in te strijken.

Hoe dan ook, voor de finale wisten zich uiteindelijk bijna zestig rosés te plaatsen, ook weer tussen de 1,99 (Baron de Lance 2006; Dirk van den Broek) en 36 euro (Coeur de Grain, Château de Selle, Domaine Ott 2006).

Een hoofdrol was weggelegd voor Frankrijk, dat twee derde van de finaleplekken voor zich opeiste. Spanje - in de voorronden nog sterk vertegenwoordigd - bleef in de eindronde enigszins achter met slechts zes wijnen. Italië kwam niet verder dan vijf rosatos.

Maar zelfs ondanks de bescheiden hoeveelheid Spaanse en Italiaanse noteringen illustreert de uitslag de autoriteit van de Oude Wereldwijnlanden als roséproducenten. Geenszins verbazingwekkend voor wie bedenkt dat het maken van rosé voor deze landen geen mode is, maar een eeuwenoud ambacht.

Wel verrassend was de prestatie van een 'budgetrosé': de Domaine de Gournier 2006 van 4,99 euro (www.goessens.com). Want deze Vin de Pays des Cévennes was niet alleen de beste in de categorie tot vijf euro 'wijnspeciaalzaken', maar werd bovendien gekroond tot algeheel winnaar.

Hieronder vindt u een aantal finale- en prijswinnende rosés die ik persoonlijk erg de moeite waard vond, plus een wijn die zeker hoge ogen had gegooid als-ie erbij was geweest - maar de importeur die die Château Montrose 2006 (4,95 euro; Hart's Wijnhandel, Vijzelgracht 23 en Henri Bloem's Vinotheken) vanuit Thongue naar Nederland haalt, houdt niet zo van wedstrijdjes. (HAROLD HAMERSMA)

Château Ventenac 2006, Cabardès ¿4,99. Albert Heijn

Rimauresq 2006, Côtes de Provence, ¿12, 55. Van Krimpen, Frans Halsstraat 67.

Château de Roquefort Corail 2006, ¿8,50. www.vinoblesse.nl; 035-542 62 60

Domaine Tempier 2006, Bandol, ¿17,95. Wijnhandel Koninginneweg. Koninginneweg 143

Cuvée Rosé 2005, Domaine Dupont-Fahn, Auxey-Duresses,¿15,10 www.okhuysen.nl; 023-531 22 40.

Persprijs:
Mas des Dames 2006, Coteaux du Languedoc 2006, ¿7,75 www.okhuysen.nl; 023-531 22 40.

De volledige uitslag staat op www.thewinesite.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden