Plus

Zomerschool helpt kinderen slimmer het najaar in

De kinderen die deze zomer naar de Zomerschool Amsterdam gaan voor extra les, vinden dat zelf vooral heel leuk: terwijl hun vriendjes zich thuis vervelen, worden zij slimmer.

Bij de zomerschool krijgen kinderen les in taal en rekenenBeeld Charlotte Odijk

'Kinderen denken dat ik naar de zomerschool ga omdat ik een slecht advies heb, maar dat is niet zo. Ik mag volgend jaar naar de havo."

Aan het woord is Laïla (11), een zelfverzekerde zevendegroeper die deze zomer drie weken naar Zomerschool Amsterdam gaat - gratis, want gesubsidieerd door de gemeente. Ze zit in een klas met elf kinderen, in het moderne gebouw van Brede School 't Koggeschip in Geuzenveld.

Deze zomervakantie laten de kinderen zich bijspijkeren in rekenen of taal. 's Middags krijgen ze les in burgerschap en geschiedenis tijdens uitjes naar het Rembrandthuis of een bezoek van een Holocaustoverlevende.

Gymnasium
Zijn ze niet jaloers op hun klasgenootjes die vrij hebben? "Echt niet," zegt Faisal (11). "Zij hebben niks te doen terwijl wij hier slimmer worden. Zij zijn juist jaloers op ons." Bovendien hebben ze na deze drie weken nog drie weken vrij.

Zojuist hadden ze bezoek van Lous Steenhuis, overlevende van de Holocaust. Nog diep onder de indruk proberen de tien- en elfjarigen hun verhaal in een tekening te verwerken. 'Interessant', schrijft Faisal bovenaan zijn blaadje.

Sommige kinderen volgen de zomerschool omdat ze hopen op een hoger middelbare schooladvies volgend jaar. Faisal heeft al vwo, maar wil nog een stap omhoog. "Nee man, je moet niet naar het gymnasium, dan heb je zo veel huiswerk, dat je niet meer kunt buiten spelen," zegt klasgenoot Ouassim (11).

Toverschool
Voor Youssra (10) wordt het komend jaar wel spannend. Ze heeft nu een vmbo-kaderadvies, maar hoopt vurig op een hogere indeling. Gelukkig vindt ze de zomerschool 'echt leuk'. "Het is leuker dan een gewone school, we doen leuke uitjes en je maakt nieuwe vriendinnen."

Een hoger advies is ook niet de juiste motivatie, benadrukt Marijke Kaatee, voor de achtste keer organisator van de zomerschool. "We zijn geen toverschool, we kunnen niet in drie weken tijd een ander kind van ze maken."

Het moderne gebouw van Brede School 't Koggeschip in GeuzenveldBeeld Charlotte Odijk

Tijdens museumbezoek met de kinderen viel het Kaatee dit jaar op dat andere bezoekers commentaar hadden op het feit dat de kinderen doorleren in de vakantie. "Maar de kinderen hebben plezier en vinden zichzelf niet zielig."

Waardevol
Hoewel de meeste leerkrachten dolblij zijn als de vakantie eindelijk begint, werkt Ruby Bhugwandass, door het jaar werkzaam op de Du­montschool in Zuidoost, met liefde door. Ze weet dat sommige ouders hun kinderen hierheen sturen omdat ze vinden dat hun kroost de rest van het jaar niet genoeg leert.

"Scholen hebben te maken met hoge eisen, en ze komen allerhande moeilijkheden tegen, maar dat betekent niet dat ze slecht werk doen."

Op school leren ze echt niet te weinig, vindt ze. En de zomerschool is waardevol, maar geen vervanging. "De zomer­school is als een toetje. Iedereen vindt het heerlijk als er even wat extra aandacht voor hen is en daardoor leren kinderen ook weer beter."

De tien- en elfjarigen in het klaslokaalBeeld Charlotte Odijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden