Plus

Zomerscholen als Noordje pakken de dreigende verveling aan

De zomer duurt lang als je ouders door moeten werken en er geen geld is voor reizen. Zomerscholen als Noordje pakken de dreigende verveling aan.

Schorten aan en het heelal ontstaat onder de handen van de kinderen op zomerschool NoordjeBeeld Charlotte Odijk

Niet wéér naar school, dacht Manuela (8) toen haar vader haar opgaf voor Zomerschool Noordje. Maar ze had geen keus. Haar vader en moeder werken deze zomer. "En wij zijn te klein om alleen thuis te blijven."

Een meevaller: het is eigenlijk best grappig, deze zomerschool. Op dag 1 heeft Manuela, die anders naar de IJpleinschool gaat, al zes vriendinnen gemaakt. En ze leren er over de ruimte - planeten, sterren, dat soort dingen. Bovendien lijkt deze zomerschool niet echt op school. Ze zitten 's ochtends wel in een klaslokaal, maar 's middags mogen ze tekenen, schilderen en krijten. Manuela maakt een zon, Neptunus en supernova op een groot stuk papier.

Zomerschool Noordje, gesubsidieerd door de gemeente, is drie weken lang voor kinderen in Noord die niet met vakantie gaan, en die ook wat aan hun woordenschat willen doen. De school is gratis, wel moet 15 euro borg betaald worden, die ze na drie weken terugkrijgen (een extra motivatie om de lessen af te maken).

Het thema dit jaar is de ruimte, dus woorden als hemellichaam, komeet, meteoriet en astronoom klinken al door de klas. "Maar het moet vooral leuk zijn," zegt Saskia Noordhuis, directeur van creatief taalinitiatief Noordje, die samen met Stichting Kennis en Sociale Cohesie (SKC) de zomerschool heeft georganiseerd.

Fanatiek kleuren
In dit klasje Noordje-centrum bij de Zamenhofstraat, een van de vier in het stadsdeel, zitten ook kinderen die nauwelijks Nederlands spreken. Ze komen uit de nieuwkomersklas van basisschool Het Vogelnest. En ze kleuren net zo fanatiek mee aan de planeten als de rest.

Een zomer is lang als je niets te doen hebt, weet Mohammed (11). Daarom gaf hij zichzelf maar op voor Noordje. "Ik wilde vorig jaar al meedoen, maar toen kon het niet meer. Toen zat ik me de hele zomer te vervelen, dan ga ik hangen op de bank en televisie kijken."

Dat vervelen is gedeeld leed bij de zeventien kinderen in deze klas. De meeste van hen gaan niet met vakantie en dure zomerkampen zitten er ook niet in.

"Mijn ouders werken en mijn zus ligt de hele dag te slapen. In het park spelen is ook niet elke dag leuk, ik ging me echt vervelen," zegt Juan José (10). Bij Noordje werkt hij nu aan een logo voor een zelfverzonnen ruimtevaartbedrijf.

Schoolritme
Voor Saskia Noordhuis is het vooral van belang dat de kinderen via tekenen en kleuren zelfverzekerd worden. "Door creatief bezig te zijn, leer je dingen durven, dat je weet dat je niets fout kunt doen."

Ook handig: door de laatste drie weken van de vakantie al een programma te hebben - de school is van 10 uur 's ochtends tot 15 uur 's middags - komen de kinderen vast in het schoolritme voor na de vakantie.

Noordhuis zou graag zien dat meer kinderen meedoen. Dit jaar zijn 70 leerlingen opgegeven, er is plek voor meer. "Het blijft moeilijk om de doelgroep te bereiken. We hebben zelfs bij speeltuinen geworven."

Geconcentreerd kleurt Amin (10) van basisschool As-Siddieq intussen zijn in geometrische vlakken verdeelde planeet aarde in. Hij wil best kunstenaar worden en verheugt zich op de eindpresentatie van hun schilderijen, straks in Eye. "Ik wilde niet eens met vakantie. Het is veel leuker om naar school te gaan."

Veel aanbod

Wie zich wil laten bijspijkeren in de zomer kan het beste terecht bij de officiële zomer­scholen in Nieuw-West en Zuidoost, want daar zitten kinderen drie weken lang vooral in de schoolbanken om hun taal en rekenen op te krikken.

's Middags is er tijd voor een excursie. Andere zomerscholen in de stad zijn gericht op leren programmeren, Engels spreken of chocolade maken. De verplichte zomerscholen die sommige middelbare scholen aanbieden, zijn meestal aan het begin van de zomervakantie, en bedoeld om leerlingen met onvoldoendes te begeleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden