Plus

Zomerkamp nu dagbesteding voor kinderen van drukke tweeverdieners

Ooit was het kamp van stichting Licht en Lucht bedoeld voor de 'bleekneusjes', de armlastige stadskinderen die nooit buiten kwamen. Nu is het welkome dagbesteding voor kinderen van drukke tweeverdieners.

'Veel kinderen gaan daarna nog drie weken naar Toscane.' Beeld Dingena Mol
'Veel kinderen gaan daarna nog drie weken naar Toscane.'Beeld Dingena Mol

Tussen de Tidorestraat en de Semarangstraat in de Indische Buurt staat een groep van 45 kinderen met hun ouders naast een grote rode bus. De kinderen tussen de vier en twaalf jaar gaan op zomerkamp met De Vakantiebus. Elke ochtend stappen ze in de bus richting de Kennemerduinen en 's avonds slapen ze thuis.

Nu de buurkinderen met vakantie zijn en Jelena Stefanovic nog moet werken, is de Vakantiebus een uitkomst voor haar dochter. "Het is soms best zoeken om de zes weken schoolvakantie te vullen," zegt Stefanovic, zelfstandig ruimtelijk ontwerper.

Stadspas
In 1926 werd Licht en Lucht opgericht vanuit de Katholieke kerk voor de Amsterdamse 'bleekneusjes', kinderen uit arme gezinnen die nooit buiten de stad kwamen.

Inmiddels heet deze afdeling uit Oost Vakantiebus en is het een vrolijk zomerkamp voor kinderen van veelal hoogopgeleide tweeverdieners. Een weekje zomerkamp kost vijftig euro, veel goedkoper dan opvang of een week Vineakinderkamp.

Hoewel Rob Meelker, organisator en al veertig jaar elke zomer van de partij, graag meer kinderen uit arme gezinnen trekt, zijn er van de bijna tweehonderd kinderen slechts vijftien die Stadspaskorting krijgen (en voor zestien euro mee mogen).

IJburg
De folders gaan naar alle basisscholen, maar het zijn de hoogopgeleide ouders die in mei snel hun kroost inschrijven voor een, twee of maximaal drie weken.

"We vragen ons af hoe het komt," zegt Meelker. "Maar je ziet de buurt ook veranderen. De Indische buurt veryupt, veel kinderen komen van IJburg.

We vragen onze begeleiders die op scholen werken kinderen mee te nemen die het nodig hebben, maar het slaat niet altijd aan."

De energieke Chi-chi Ihekwoaba (17), heeft net haar havo-examen gehaald en gaat al dertien jaar mee op kamp. Jarenlang als deelnemer en sinds drie jaar als leidster. "Ik vond het altijd geweldig, totdat ik te oud werd. Ik wilde niet stoppen, dus ben ik maar begeleider geworden."

Toscane
Ze zag de kinderen van de Vakantiebus veranderen. "Ik ging mee omdat mijn alleenstaande moeder moest werken. Anderen gingen omdat ze zich anders zes weken lang thuis verveelden. Nu gaan veel kinderen eerst met ons mee en daarna nog drie weken naar Toscane."

Dit jaar is voor het eerst de gemeentelijke subsidie van 12.000 euro stopgezet, waardoor het kamp duurder wordt en daarmee de drempel hoger voor arme gezinnen die net geen recht hebben op een Stadspas.

Wat zou dat zonde zijn. In de Kennemerduinen, verscholen tussen de bomen, staan tenten, speelgoed en picknicktafels. De zon heeft het zand en het meertje opgewarmd. De kinderen rennen het duinpan over naar het strandje bij duinmeer het Wed. De kleuters spelen estafette met sponzen, de elfjarigen doen trefbal.

In zijn enthousiasme rent de zesjarige Melvin in spijkerbroek en op gympen het water in. Olivier (5) heeft een groot stuk hout gevonden en sleept het over het strand. Lucy en Eliane (7) spelen al twee dagen 'spion'. Mik (8) is niet te stoppen in zijn enthousiasme. "Je mag hier overal rondrennen, het is zo gezellig."

De Duinrakkers zijn verdwenen

De gemeente Amsterdam liet vorig jaar de subsidie voor zomerdagkampen voor stadskinderen sneuvelen in de bezuinigingsronde van 25 miljoen euro.

Alleen kamp Agnes, dat zes weken kinderen dagelijks meeneemt naar een landgoed in Eemnes, wordt nog gesubsidieerd. Door het wegvallen van de financiële steun hield de Duinrakkers, een zomerkamp voor kinderen uit Noord, na 85 jaar op te bestaan.

Andere dagkampen als Licht en Lucht (Zuid en Nieuw-West) en Jeugdduin 2 (Centrum, West en Nieuw-West) gaan net als de Vakantiebus nog naar de Kennemerduinen. Zij vingen het subsidiegat op met hulp van sponsoren, giften van ouders en verhoging van de prijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden