Plus

Zomerdip treft Voedselbank: minder aanbod en vrijwilligers

Er ligt volop verse oogst in de winkels, maar de Voedselbank ziet daar te weinig van om de kratten te vullen met een evenwichtig pakket. En dan zijn er ook nog eens veel minder vrijwilligers in de zomer.

Raounak Khaddari
Elke krat een setje houdbaar: rijst, pasta, pastasaus, bonen, poedersuiker, slagroom, bakmix, chocolade, chips, azijn en olie Beeld Jesper Boot
Elke krat een setje houdbaar: rijst, pasta, pastasaus, bonen, poedersuiker, slagroom, bakmix, chocolade, chips, azijn en olieBeeld Jesper Boot

Wekelijks halen 1300 huishoudens een voedselpakket bij een van de twaalf uitgiftepunten van Voedselbank Amsterdam. De inhoud is afhankelijk van wat gedoneerd wordt, maar het is opzettelijk nooit genoeg voor de hele week, legt financieel manager Rolf Peters uit: "We willen niet dat mensen volledig van ons afhankelijk worden. Dan wordt het alleen maar lastiger om er weer uit te komen."

In het distributiecentrum in de Houthaven stellen vrijwilligers daarom kratten samen om 3250 Amsterdamse monden drie dagen te vullen. Ook in de zomermaanden, als het aantal verse producten en vrijwilligers aanzienlijk minder is.

"Vorig jaar hebben we in augustus een flinke dip gehad," vertelt Peters, net als alle andere betrokkenen een vrijwilliger. In de enorme loods worden producten gesorteerd, verdeeld en opgeslagen. Er liggen dozen vol cornflakes, frisdrank en ingeblikte sperziebonen in de hoge stellingen. "Er is nu een redelijke voorraad van lang houdbare producten zoals bonen, tonijn en groente in blik en pasta. Daar kunnen we het de komende zomer sowieso mee redden."

null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot

Vers voedsel, vooral zuivel, blijkt elke zomer schaars. "Ons doel is om een gezond pakket te leveren. Niet modern gezond hoor. We houden gewoon de ouderwetse Schijf van Vijf aan." Groente domineert en zuivel wordt aangeraden.

Yoghurtcake
In de loods staan tien rijen met blauwe kratten klaar voor de uitgiftepunten in de Marnixstraat en aan het Makassarplein in Amsterdam-Oost. De kleine zijn voor alleenstaanden en de grote voor gezinnen tot vier personen.

Grotere families krijgen een kleine en grote krat. Deze week zit daar voor de eenpersoonshuishoudens naast rijst, pasta en pastasaus ook bonen in en verder poedersuiker, slagroom, een bakmix voor yoghurtcake, chocolade, chips, azijn en olie. "Daar komen nog de verse producten bij."

Waar er normaal gesproken zo'n tien versproducten in een voedselpakket zitten, moeten klanten het in de zomer vaak doen met twee tot drie stuks. Als er nog meer vers op het menu staat, moeten de klanten dat zelf aanschaffen.

23%

Volgens de statistieken leeft 23 procent van de Amsterdammers in armoede. Dat aantal is de laatste jaren licht gedaald.

Dat zal niet gemakkelijk zijn, want de klanten van de Voedselbank zijn de allerarmsten van de 23 procent stadgenoten die volgens het CBS in armoede leeft (120 procent van het sociaal minimum). Wie recht heeft op een pakket van de Voedselbank houdt per maand, na aftrek van vaste lasten, slechts 215 euro per maand of minder over. Per extra gezinslid komt daar 85 euro bij.

Zomerse patronen
Volgens Peters merkt de Voedselbank veel van het andere leefpatroon in de zomer. Dat geldt voor de klanten, de vrijwilligers en de bedrijven die producten doneren. Rond de feestdagen in december krijgt de loods drie keer zoveel producten binnen als nu.

Mensen zijn meer met zichzelf bezig, legt hij uit, ze gaan op reis en zijn vaker buiten, bij familie of op visite. De schenkingen van verse producten zakken in en er zijn minder vrijwilligers aanwezig. "In de zomermaanden komen we dertig tot veertig procent personeel tekort. Van inpakkers en sorteerders tot vrachtwagenchauffeurs die spullen brengen en ophalen. Dat is erg lastig."

De vaste vrijwilligers werken vaker en zoeken naar extra personeel. "Dat valt niet mee. Vooral omdat het werk in het magazijn fysiek zwaar is. De mensen die dat aankunnen hebben vaak al een baan en hier krijgt niemand uitbetaald, er is alleen een minimale reiskostenvergoeding."

Wel staat er elke dag een warme lunch klaar. "Maar niet van gedoneerde producten. Daar zijn we duidelijk in: alles wat wordt gedoneerd gaat naar de klanten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden