Video

Zomer op de pont door optreden The Kik

De Rotterdamse band The Kik verraste reizigers op de pont tussen Noord en CS met een optreden. 'Het maakt geen donder uit dat er veel wind was.'

Carlijn Schepers

'Zin in de zomer, zin in jou.' Ondanks de grijze wolken en de zon die het laat afweten, is het deze middag toch even zomer op de pont tussen Noord en Amsterdam Centraal. Twee weken geleden werden de mensen die het IJ overstaken verrast met een pianoconcert, gisteren stond The Kik opeens te spelen op het dek.

Het concert op deze bijzondere locatie is in het kader van de lancering van The Kiks nieuwe album, simpelweg genaamd 2, dezelfde avond in de Tolhuistuin. Er zijn geen gillende meisjes of fans die in het water springen, zoals bij de Beatles - de grote inspiratiebron voor The Kik - die ook ooit hun Amsterdamse fans toewuifden vanaf een boot.

De pont vertrekt vanuit de Ponthaven in Noord, vlak bij Hotel de Goudfazant. Onderweg naar bestemming Centraal Station warmt de band op met een paar liedjes. Af en toe zwaaien de leden naar wat mensen op de kade. Nog snel roken ze een sigaretje.

Solexrit
Suzanne, Jos en Susan zagen de aankondiging op Facebook en zijn voor de gelegenheid gestopt tijdens hun rondje op de Solex. Jos zag The Kik twee jaar geleden op Lowlands. 'Een ontzettend leuk bandje, leuk om ze nu weer te zien op deze bijzondere locatie,' zegt hij tijdens het applaus. Bij de Buiksloterweg gaan ze van de pont af om hun Solexrit te vervolgen.

De pont maakt speciaal een groter rondje, zodat The Kik wat langer kan spelen. In hun strakke pakken en nette puntschoenen spelen de bandleden muziek van hun eerste en van hun nieuwste album. Op de achtergrond zijn de grote rode lippen op cruiseschip Aida te zien. 'Daar speelt Bløf zeker,' zegt de gitarist grappend als de pont er langs vaart en het publiek even is afgeleid.

Onverwachte schouwspel
Arie is één van de toeschouwers. Hij zag de band toevallig op de pont staan en besloot met zijn vrouw, dochter en schoonmoeder mee te gaan. 'Leuke muziek toch? We komen uit de Achterhoek en zijn hier om de stad te bekijken. Nu pakken we meteen Noord even mee.' Dochtertje Joey zit op zijn nek en geniet van het onverwachte schouwspel.

De jongens van The Kik vonden het zelf ook erg bijzonder, zeggen ze na afloop. Zanger Dave von Raven had echt 'het Vlielandgevoel'. 'Het was alsof we met de boot naar een eiland gingen.' Dit is echter niet de gekste plek waar ze ooit optraden. De bovenste verdieping van een hoog gebouw in Rotterdam, waar ze als stunt hun lied Simone speelden 'voor een stuk of zestig Simones', vonden de bandleden nog nét iets gekker.

'Het maakt geen donder uit dat er veel wind was en we met de akoestische uitvoering van onze liedjes boven de teringherrie uit moesten komen. Het gevoel van lekker mu-ziek maken was hetzelfde.'

Amsterdam
Hoewel de nummers van The Kik over van alles kunnen gaan - 'zelfs over de kat van de buurman' - denkt Von Raven er niet aan een lied over Amsterdam te schrijven. 'Dan loopt het slecht af met de band,' zegt hij met een grijns.

'Ach, het is toch ook zottigheid. Ik kijk niet eens voetbal, maar vind het wel een grappige vete tussen Amsterdam en Rotterdam.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden