Recensie

Zomer Doe Boek voor Noord is handig voor inburgeraars en ingewijden (****)

Amsterdam-Noord hipper dan hip? Als de Lonely Planet en The New York Times het schrijven, dan zal het wel, toch? Niels Wouters, als medeoprichter van Café Modern en Hotel De Goudfazant medeverantwoordelijk voor de hype en de verhipping, laat zich het hoofd niet op hol brengen.

Noorderlingen op de NieuwendammerstraatBeeld Maaike Koning

Wouters: 'De New York Times interviewde me een keer en stelde het voor alsof het hier ontploft van hipheid. Maar als ik door de Schaafstraat langs Pietje Frietje fiets, denk ik: hoezo hip?'

Als het aan hem ligt, blijft Noord vooral zoals het is. 'Noord is een soort Berlijn. Je hebt hier schaverijen, meubelmakers, kunstenaars, van alles. Als je de projectontwikkelaars hun gang laat gaan, wordt het als Parijs. Daar is geen flikker meer aan. Of het gaat de kant op van De Pijp, waar alle kroegen op elkaar lijken.'

Wouters is maar één van de vele Noorderlingen die aan het woord komen in het eerste Zomer Doe Boek over Amsterdam-Noord. Met de gids willen drie journalisten laten zien wat er zoal te doen is in het stadsdeel waar zij wonen en werken. Daarbij komt het nieuwe, hippe Noord ruim aan bod met al die plekken die de laatste jaren zijn opgekomen - van De Ceuvel tot Pllek en van Stork tot Vuurtoreneiland. Maar net als Wouters denken ze zeker ook aan het oude, traditionele Noord. Valt het niet vooral in de smaak omdat het zo gewoon is gebleven?

De volgende hippe plek
Dus gaan ze langs de mooiste terrassen - om te zoeken, flirten, zoenen, spelen of ouwehoeren. De eethuisjes in de snel opkomende Van der Pekstraat (Smaaqt, De Soepboer, Royal Vis Med.) komen voorbij, maar ook het intieme restaurant Het Schoolhuis in de voormalige dorpsschool van Holysloot of het nieuwe grand-café Noorderpark bij het zwembad. En wat te denken van Stroop, de nieuwste gelegenheid voor pannenkoeken en biologische maaltijden in het uiterste noordwesten van de stad, in een oude voetbalkantine en voortkomend uit een project voor biologische stadslandbouw? Dat kan zomaar de volgende hippe plek in Noord worden, al maakt het Mandelahuisje direct aan het IJ - 'een heerlijk zomerterras' - daarop meer kans.

Met een kraandrijver van de vroegere scheepswerf gingen ze naar het hotel dat is gebouwd in de laatste kraan op de NDSM-werf. Op zijn vroegere werkplek, vijftig meter hoog, staat nu een jacuzzi. Kraandrijver Henk van Es (87), die morgen het eerste exemplaar van het boek overhandigd krijgt, zat er ook weleens rustig om zich heen te kijken, als hij moest wachten. Of hij las er de notulen van de ondernemingsraad.

Schoonspringen
Zo gaat het in het Zomer Doe Boek ook over topsporters die in Noord hun eerste trainingsuren maakten, zoals Patrick Kluivert, Lucia Rijker en Daphne Jongejans. Het onlangs gesloten Floraparkbad - nu vervangen door het Noorderparkbad ernaast - was bijvoorbeeld ideaal voor schoonspringer Jongejans. 'De springkuip lag apart van de rest van het bad. Je kon zo niet zo makkelijk bovenop iemand springen.' En wie weet dat Noord behalve een Cruyff Court en een Kluivertplein ook een Olga Commandeur Plein heeft, met outdoor seniorentoestellen?

In weer een andere reportage gaat het over de vele plekken in Noord die zijn gebruikt als decor voor Nederlandse films en televisieseries. Of over het internationale gezelschap dat logeert op de camping in het Vliegenbos. En wat zijn de mooiste plekken om te zwemmen of te varen in Noord?

Voor inburgering en ingewijden
'Even overwogen we al die leuke plekjes en activiteiten voor onszelf te houden,' schrijven Menno Bosma, Jeroen Kleijne en Klarianne Roseboom. 'Maar de Amsterdam-Noord-ambassadeur in ons won het net op tijd.' Voor nieuwkomers in Noord werkt het Zomer Doe Boek als een 140 pagina's lange inburgeringscursus in het stadsdeel. Noorderlingen kunnen ermee vieren dat zij tot de ingewijden behoren en doen zeker nog nieuwe ideeën op.

Het boek - misschien is het meer een magazine - is voor vijf euro verkrijgbaar in de boekhandels in Noord, maar ook online.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden