Zoet-zuurbalans kan beter

Foto Ruud van Zwet Beeld
Foto Ruud van Zwet

PROEFWERK: Lola's: 8+

We moeten maar wennen aan het nieuwe soort café-restaurants: ruime panden waar twintigers en dertigers na hun werk bijeenkomen om luidkeels de werkdag van zich af te spoelen. Er is nu een serie van die zaken, bij Proefwerk gewaardeerd met cijfers van een 5 tot een 9. Overigens is de gastronomische kwaliteit ook niet altijd een indicatie voor de populariteit.

Lola's noemt zich zelfs een club, wat niet wil zeggen dat je lid moet worden - wel dat je aan de deur geweigerd kunt worden. Dat doen ze ons niet aan. En de huisregels, die bij de deur hangen, zullen we niet overtreden.

We komen op een vrijdagavond, vroeg, maar beneden is het al een gekkenhuis. We krijgen te horen dat je op vrijdag in de brasserie niet à la carte kunt eten. Maar als we melden dat we voor het restaurant hebben gereserveerd, kunnen we de moeilijke trap op naar eenhoog (de leuning wordt steeds onderbroken door staalkabels). Boven zijn ook de toiletten.

Het restaurant is ruimer en rustiger dan de brasserie. De kleuren zijn sober, met veel hout en grijs, de kleur die ook in de uniformen terugkomt. We zitten op een goede plek, maar op vreselijk harde en scherpe stoelen; elders zien ze er gemakkelijker uit. En dan komt de verrassing: boven is er nooit à la carte: je bent gehouden aan het verrassingsmenu van de chef (vier gangen voor €47,50; vijf kan ook), al mag je één uitzondering maken. Dus vervangen we een hoofdgerecht (kalf) door vis.

We beginnen met een drievoudige amuse: een plakje Wagyuvlees dat in een te sterke saus met balsamico ligt, een klein stukje vrij bittere foie gras in een gestampte muisjessaus (te sterk; in de brasserie is ook gestamptemuisjesijs = anijs) en pata negraham die niet erg rijp is. Tsja.

Het voorgerecht is coquille met lardo (buikspek) gebakken, met wat sla en een kaviaarvinaigrette. De coquilles zijn voortreffelijk, de vinaigrette geurt wat wee, naar chrysanten, en mist het zuur om de coquilles goed te proeven. De kaviaar werkt alleen optisch. Een scheutje van de droge witte wijn (heerlijke Grüner Veltliner) geeft net genoeg zuur om het gerecht op te peppen.

Dan volgt een stukje tongschar met Zeeuwse mosselen met een vrij zure salsa van paprika en bosui en met zeekraal. Is die vis niet ook wat te gaar?
En dan de hoofdgerechten. De vis is doradefilet geworden (het mocht ook Schotse zalm zijn): een vrij klein stukje, aan de gare kant, met een visglace, mousseline (gezeefde puree met ei en room) en wakame (zeewier). Niet gek, maar die harde groene en witte dunne asperges hebben weinig smaak en ik vind het ook niet de tijd van het jaar hiervoor.

De kalfshaas is uitstekend, net zoals de saus, de paddenstoeltjes (anijschampignons) en mousseline. Maar wel weer diezelfde asperges.

De vier kazen zijn mooi en rijp en gegarneerd met zoet, zoals dat tegenwoordig gaat. Het dessert komt, zoals de amuse, in drieën: lekkere, kruidige gemarineerde ananas, goed vanille-ijs en te zoete en te weinig zure hangop, die daardoor net wat ontheemd is tussen die twee beter op elkaar afgestemde onderdelen.

Alles bijeen een redelijk ambitieus menu dat soms redelijk is uitgevoerd wat de cuisson betreft, maar daar ook nog wat feilen toont, zeker als het gaat om de zuur-zoetbalans en de afstemming van de smaken in het algemeen. Niet slecht, maar de professionele en attente bediening trekt het net boven het gemiddelde uit.

De wijnkaart is aardig, ingedeeld naar smaakprofiel, vrijwel alles alleen per hele fles. Maar we mogen alles toch per glas bestellen. Netjes!

Dat keuzemenu in de brasserie, door de week, trekt me trouwens meer. (JOHANNES VAN DAM)

Lola's
Kerkstraat 23, 1017GA Amsterdam
Tel. 020-4288015
Brasserie: 12-15 & 18-22 uur
Restaurant: 18-23 uur

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden