Zoektocht politie na tweet over zelfmoord Vondelpark

Een zelfmoordmelding via Twitter heeft geleid tot een uitzonderlijke digitale speurtocht van de politie Amsterdam-Amstelland. Een zoektocht naar een Twitteraar die meende zelfmoord te willen plegen in de buurt van het Vondelpark nam een verrassende wending nadat de politie een bezoekje aan huis bracht bij de jongen in kwestie.

Wandelaars in het Vondelpark. Archieffoto.Beeld ANP

Op 10 oktober krijgt de politie een melding binnen van een ongeruste vrouw. Via Twitter heeft zij gelezen dat een jongen, genaamd Bart, zelfmoord wil plegen. Bart heeft haar verteld dat hij vlakbij het Vondelpark zit. De politie schakelt digitaal rechercheur Niels in om uit te zoeken wie de alarmerende tweets verstuurt.

'Dergelijke meldingen nemen we altijd serieus. Vaak is het aandachttrekkerij, maar we nemen geen risico's', aldus Niels. Hij begint na de melding met het lezen van de Twitterberichten terwijl hij telefonisch contact onderhoudt met de vrouw die de melding heeft gemaakt. Zij blijft via Twitter op de jongen inpraten.

Dood spoor
Langzaam krijgt de rechercheur meer informatie over de jongen. 'Hij zei onder andere dat hij bij een stichting bekend was. Die heb ik direct gebeld.' De stichtingmedewerkster vertelt dat hij Bart alleen van naam kent; hij maakt de stichting altijd zwart op het internet. Hij is nooit in behandeling geweest en zijn adres is via hen dus niet te achterhalen. Het onderzoek lijkt op een dood spoor te zitten.

De rechercheur besluit het IP-adres van Bart te achterhalen. De tweets blijken te zijn verstuurd vanuit Gouda. Met de aanwijzingen van Niels stuurt de politie in Gouda een team naar het huis. Zij blijven met Niels aan de lijn terwijl ze aanbellen. De meneer die de deur opent zegt van niets te weten. Bart? Nee, die kent hij niet.

Zelfde leeftijd
'Het toeval wilde dat de man in kwestie ongeveer dezelfde leeftijd had als Bart', zegt Niels. 'Het zorgde ervoor dat we besloten door te vragen. De man bleek dezelfde opleiding te volgens als waar Bart over getwitterd had. En ze gebruikten beiden hetzelfde IP-adres. Dat was samen met het ontwijkende gedrag van de man de reden om aan te nemen dat Bart en de man in de deuropening één en dezelfde persoon zijn.' De man in kwestie ontkent echter in alle toonaarden.

De agenten blijven doorpraten en uiteindelijk lukt het hen de man zover te krijgen dat hij zich laat doorverwijzen naar de Geestelijke Gezondheidsdienst. 'Gelukkig accepteerde hij onze hulp,' aldus Niels.

Het Twitteraccount van Bart is inmiddels opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden