Zoektocht naar zorgverzekering voor alle Amsterdammers

Een Amsterdams zorgverzekeringscollectief waar honderdduizenden inwoners deel van uitmaken, zou voor een goedkopere basisverzekering kunnen zorgen.

Een arts op de spoedeisende hulp van het OLVG. Beeld anp
Een arts op de spoedeisende hulp van het OLVG.Beeld anp

Dat denkt GroenLinks, die een raadsmeerderheid heeft verzameld voor het idee de collectieve zorgverzekering van de stad open te stellen voor alle Amsterdammers.

Deelnemers aan dit collectief zouden de mogelijkheid moeten krijgen het verplichte eigen risico (385 euro per jaar) mee te verzekeren. Hierdoor raken volgens GroenLinksraadslid Femke Roosma nu nog te veel huishoudens op bijstandsniveau in de financiële problemen.

Met steun van PvdA, D66 en SP is wethouder Arjan Vliegenthart op pad gestuurd om per 2019 een collectief te bedenken waar alle Amsterdammers aan kunnen meedoen, arm en rijk.

Goedkopere zorg
De zorgverzekering die de gemeente nu aanbiedt aan inwoners met een inkomen tot 120 procent van het minimum, is met 60.000 deelnemers al behoorlijk populair. De deelnemers krijgen er goedkopere zorg voor en gratis aanvullende dekkingen.

Het financiële voordeel voor de minima zit niet alleen in de collectiviteitskorting; vanuit de armoedegelden van de gemeente wordt ook bijgestort om de premie betaalbaar te houden.

Verzekeraar Zilveren Kruis, die het zorgcollectief nu uitvoert, versobert de kortingen dit jaar fors, waarop Amsterdam besloten heeft per 2019 een nieuw collectief contract af te sluiten. Dit gebeurt via een aanbesteding.

Extra voordeel
Hier valt winst te behalen, want uit landelijk onderzoek blijkt dat nog zeker een derde van de verzekerden niet is aangesloten bij een collectief. Hierdoor lopen zij een korting van ruim 7 procent mis. "Als meer mensen kiezen voor deze Amsterdamse solidariteitspolis, kan de korting verder omhoog," hoopt Roosma.

Het meeverzekeren van het eigen risico, dat in diverse omliggende gemeenten al mogelijk is voor minima, levert een extra voordeel op. Het is namelijk goedkoper voor de verzekerden dan het afbetalen van het gebruikte eigen risico in termijnen, aangezien veruit de meeste minima hun eigen risico helemaal opgebruiken.

Minder aantrekkelijk
De wethouder waarschuwt hierbij wel voor een averechts effect. Want een meeverzekerd eigen risico kan volgens hem alleen goedkoper als het verplicht wordt gesteld voor alle deelnemers aan de collectiviteit.

Mensen die het eigen risico niet denken te gaan gebruiken, zullen dus afzien van de collectieve regeling. "Dit zal ertoe leiden dat de collectieve zorgverzekering minder aantrekkelijk wordt," waarschuwde hij tijdens een debat.

Maar Roosma hoopt dat gezonde, welvarende Amsterdammers bewust kiezen voor deelname aan hetzelfde collectief als hun armere stadgenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden