Zoektocht naar vermiste studente in Oeganda weer stilgelegd

De zoektocht naar de vermiste Sophia Koetsier in Oeganda is voorlopig weer gestaakt. Er zijn problemen met de reisverzekering van de Amsterdamse.

Sophia Koetsier. Beeld Stichting Find Sophia
Sophia Koetsier.Beeld Stichting Find Sophia

Een team met onder meer forensisch experts is afgelopen maandag afgereisd naar Oeganda om de zoektocht naar de vermiste Amsterdamse geneeskundestudent Sophia Koetsier na zes maanden weer te heropenen. Woensdag moest de actie stilgelegd worden omdat er problemen zijn met de reisverzekering. Het is een enorme tegenslag, laat Nikki van Passel, woordvoerster van de familie weten, en eentje die ze niet aan hebben zien komen. "Haar ouders zijn er kapot van."

Koetsier werd eind oktober voor het laatst gezien in een student centre in nationaal park Murchison Falls in het noordwesten van Oeganda, toen ze na een stage in de hoofdstad Kampala op rondreis was door het land.

De familie zamelde eerder geld in om de zoektocht te heropenen, maar omdat er nog niet genoeg geld is opgehaald moet de reisverzekering garant staan. Hema, de verzekeraar heeft dat geweigerd. Onbegrijpelijk, zegt Van Passel. "Waar heb je anders een reisverzekering voor?"

Maandag leek toestemming van de Oegandese overheid nog de grootste hobbel. Die beloofde echter direct medewerking. Ook de Nederlandse overheid staat achter de zoektocht, volgens Van Passel zijn het twee belangrijke voorwaarden. Toch liet Hema de familie deze week weten niet garant te kunnen staan voor het resterende geldbedrag wat nodig is voor een veilige zoektocht.

Langer wachten totdat de financiering helemaal rond was, was geen optie. Van Passel: "Je kunt zoiets niet maar voor je uit blijven schuiven. Er zijn afspraken gemaakt met lokale autoriteiten, bovendien is het gewoon een race tegen de klok. Als ze nog leeft, dan zit ze nu al zes maanden ergens waar ze niet hoort te zijn."

Hema laat weten erg met de familie mee te leven, ook heeft de keten al verschillende acties ondernomen om de zoektocht te ondersteunen. Zo zijn de gemaakte kosten van de eerste zoektocht in oktober 2015 vergoed en is er een aanzienlijk bedrag gedoneerd aan Stichting Find Sophia. De laatste zoekactie kan niet door Hema worden gedekt omdat het een particuliere actie is. Wel zal Hema weer een financiële bijdrage leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden