Update

Zoektocht naar vermiste broertjes in Doorn gestopt

De zoektocht naar de twee vermiste broertjes Julian (7) en Ruben (9) in het recreatiegebied Het Doornse Gat gaat niet meer verder. Er zijn geen sporen aangetroffen toen de speciale speurders van het Korps Mariniers het bosgebied uitkamden, en dus lijkt verder zoeken op die plaats niet aan de orde. Dat heeft een woordvoerder van de politie vandaag gezegd.

Redactie
De broertjes Ruben en Julian op een dinsdagavond verspreide foto. Beeld Politie Utrecht
De broertjes Ruben en Julian op een dinsdagavond verspreide foto.Beeld Politie Utrecht

Het onderzoek richt zich nu op de gedragingen van de vader van de jongens voordat hij zelfmoord pleegde. De politie zoekt onder meer uit met wie hij heeft gebeld, waar hij heeft gepind en wat hij met zijn computer heeft gedaan. Ook wordt familie, vrienden en collega's gevraagd om informatie.

De broertjes uit Zeist zijn maandagavond voor het laatst gezien in Vleuten, waar de vader woonde. Hij heeft zelfmoord gepleegd en is dinsdag dood aangetroffen in Het Doornse Gat, een recreatiegebied tussen Doorn en Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. De twee jongens waren verdwenen.

Auto
Een foto van de vader werd in de nacht van dinsdag op woensdag openbaar gemaakt op de site van Amber Alert. Ook werden details verstrekt over de blauwe Hyundai Getz waarin hij reed. De auto is al aangetroffen. Omdat de vader, korte tijd voordat hij zelfmoord pleegde, getankt zou hebben in het Limburgse Beek, is ook de politie in Duitsland en België op de hoogte gebracht.

Zoektocht
De politie had bij de zoektocht onder meer een helikopter en honden ingezet. Ook agenten te paard en militairen van de kazerne in Doorn kamden het gebied uit.

Leden van het Korps Mariniers speurden Doornse bospercelen af. De zoektocht is rond 3 uur vanochtend gestaakt, nadat de mariniers niets hadden gevonden, zo meldde een woordvoerder van de marine woensdag.

Defensie zette zogeheten 'combat trackers' in. Dat zijn mariniers die zijn gespecialiseerd in het vinden van minieme veranderingen in het terrein. In totaal speurden zo'n 130 mariniers meerdere percelen af rondom de plaats waar de vader is aangetroffen. De mariniers gingen te werk in groepen van tien, steeds onder leiding van één combat tracker.

Naast het recreatiegebied is de politie ook op zoek bij andere mogelijke verblijfsplekken.

Amber Alert
Het Amber Alert voor de vermiste broertjes Ruben en Julian is 'vrij laat' verzonden. De politie gaat als de zoektocht naar de kinderen achter de rug is uitzoeken hoe dat kon gebeuren.

Dat heeft politiewoordvoerder Bernhard Jens woensdagmorgen op RTV Utrecht gezegd. Volgens hem was het in eerste instantie langere tijd onduidelijk of de jongens inderdaad bij hun vader waren. De vader en moeder van de kinderen wonen niet meer bij elkaar en de kinderen waren af en toe bij hun vader, aldus Jens.

Op de vraag of het Amber Alert niet eerder had moeten uitgaan, wil de woordvoerder geen antwoord geven. Hij wijst op de procedure: de regiopolitie is verplicht het Landelijk Bureau Vermiste Personen binnen 2 uur in te lichten in bijzonder urgente gevallen. Die bepaalt vervolgens of er ook een Amber Alert moet uitgaan.

Rubin en Julian
De broertjes komen uit Zeist. Ze hebben een mager postuur en zijn donkerblond. De moeder doet een oproep op Facebook, waarin ze mensen vraagt uit te kijken naar haar kinderen. 'Alsjeblieft, wil iedereen uitkijken naar mijn kleine mannetjes, ze worden sinds gisteravond vermist', schrijft Iris van der Schuit. Onder de tekst staan twee foto's van haar kinderen. Het bericht is inmiddels al door bijna 17.000 andere Facebookgebruikers gedeeld.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden