Zoektocht in Nepal gehinderd door lawines

De zoektocht naar vermiste bergsporters, gidsen en bewoners van een dorp in Nepal wordt ernstig gehinderd door aanhoudende lawines in het gebied. Het dorp Langtang werd door de aardbeving van twee weken geleden bedolven onder aardverschuivingen en lawines.

Redactie
Reddingswerkers inspecteren de schade in Langtang. Beeld epa
Reddingswerkers inspecteren de schade in Langtang.Beeld epa

'Het gebied wordt voortdurend getroffen door nieuwe lawines', zei een woordvoerder van de autoriteiten. Vrijdag werden twintig lichamen gevonden, waardoor het totale aantal slachtoffers in Langtang nu op 120 staat. Twee lichamen werden echter vrijwel direct weer bedolven door een lawine.

De aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft, volgens de laatste cijfers, aan meer dan 8000 mensen het leven gekost. De autoriteiten hebben vandaag gemeld dat tot nu toe 8019 slachtoffers zijn geteld, onder wie 68 buitenlanders. Meer dan 17.000 mensen raakten gewond.

Het is nog altijd niet bekend hoeveel slachtoffers in de afgelegen gebieden in het land zijn gevallen. Veel plekken zijn slechts na dagenlange voettochten te bereiken.

Nepal heeft 30 miljoen inwoners. Velen van hen zijn hun huis kwijt en slapen in tenten of zelfs de openlucht.

Nepalezen doen mee aan een ceremonie in Kathmandu om de slachtoffers van de aardbeving te herdenken. Beeld afp
Nepalezen doen mee aan een ceremonie in Kathmandu om de slachtoffers van de aardbeving te herdenken.Beeld afp

Nog eens vijf miljoen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maakte gisteren bekend dat het kabinet nog eens vijf miljoen euro voor noodhulp aan Nepal vrijmaakt. Het geld is bestemd voor voedselpakketten. Daarnaast ontvangen overlevenden geld waarmee ze zelf eten en drinken kunnen kopen en middelen om zelf voedsel te verbouwen.

De nood in het rampgebied is hoog. Volgens het ministerie hebben 3,5 miljoen Nepalezen niet genoeg te eten. 'Er is ontzettend veel werk te doen. Het is verschrikkelijk te zien dat kinderen op straat moeten slapen. Dat ouderen hun medicijnen niet krijgen', verklaart minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Nederland had eerder ook al vijf miljoen euro gegeven. Daarvan was vier miljoen bestemd voor gezondheidszorg, onderdak en voedsel. Een miljoen euro ging naar het Rode Kruis, dat er dekens, dekzeilen en medische zorg mee betaalde.

Mensen laden hulpproducten uit een helikopter van het Wereldvoedselprogramma in het dorp Deurali. Beeld afp
Mensen laden hulpproducten uit een helikopter van het Wereldvoedselprogramma in het dorp Deurali.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden