Zoektocht explosief bij Jumbo Groningen levert niets op

Een zoektocht bij het Jumbo-filiaal waar vermoedelijk een explosief neergelegd was, heeft zaterdag niets opgeleverd. Het onderzoek door bomverkenners in het grote pand bij de Euroborg is zaterdagavond even na 22.00 uur gestopt. De politie meldde toen dat er niets was gevonden. Wel blijft verscherpt toezicht bij de Jumbo-filialen van kracht.

Bewerkt door redactie
Politieagenten voor de vestiging van supermarktketen Jumbo bij de Euroborg in de stad Groningen. Beeld anp
Politieagenten voor de vestiging van supermarktketen Jumbo bij de Euroborg in de stad Groningen.Beeld anp

Volgens de politie heeft de man op het beeld iets neergelegd bij een raam. Een tijdje later is er een ontploffing. Volgens de politie is het 'moeilijk de verdachte te herkennen, omdat hij zijn gezicht afschermt met een paraplu'. Toch hoopt de politie dat mensen hem herkennen.

De man heeft ,,een apart loopje'', aldus een woordvoerder van de politie. 'Mogelijk dat mensen aanslaan op dat loopje.' Op de beelden is te zien dat de man iets dat lijkt op een hoed, een muts of een pet op zijn hoofd heeft. Hij draagt een spijkerbroek en een donkere jas. De politie is specifiek op zoek naar een man die voorbijfietst die avond. 'Die man kan mogelijk iets meer zeggen.'

Supermarketen Jumbo wil zaterdag niets zeggen over het onderzoek en de beveiligingsmaatregelen. Jumbo zegt veel vertrouwen te hebben in het onderzoek van de politie. 'Wij verlenen de politie alle mogelijke medewerking en er is nauw contact met hen over de voortgang.'

undefined

Overeenkomsten

De Jumbo-filialen in Groningen werden al extra in de gaten gehouden door de politie. Afgelopen zondag ontplofte bij een andere Jumbo-winkel, aan het Overwinningsplein in Groningen, een explosief. Daarbij vielen geen gewonden, alleen een raam werd beschadigd. In de nacht van 8 op 9 mei werd bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen ook al een bom gevonden. Die ging niet af. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Het explosief dat zondag werd neergelegd was volgens de politie wel minder zwaar dan de bom die eerder aan de Wilhelminakade werd gevonden. Die bom was volgens de politie zwaar genoeg om voor veel schade en mogelijk ook slachtoffers te zorgen.

De politie houdt er 'serieus rekening mee' dat deze zaken met elkaar te maken hebben, aldus een woordvoerder. Er zijn volgens hem meerdere overeenkomsten. Zo werd het explosief in beide gevallen 's nachts geplaatst en was in beide gevallen een Jumbo-supermarkt het doelwit.

Omdat beide incidenten 's nachts plaatsvonden, vermoedde de politie dat de verdachte niet uit is op het maken van slachtoffers, maar op het veroorzaken van schade aan gebouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden