Schuim
Zoeken naar de ideale wijn met een app
Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag:de lancering WineStein, the smart sommolier.
Als mij wordt gevraagd aan welke wijn ik de voorkeur geef, antwoord ik graag: "Koude." Dus een app die de meest geschikte wijn selecteert bij een gerecht, hadden ze voor mij niet hoeven bouwen, maar ik hou wel van digitale speeltjes en bovendien is de presentatie van WineStein in de nieuwe gastronomie van Ron Blaauw, een Indonesische nog wel.
Tijdens de presentatie is de zaak gevuld met de fine fleur du vin de la ville. We krijgen een loempia met kabeljauw.
"Welke wijn past hier het beste bij?" Ik denk, ik maak een grapje tegen Esmee Langereis, die met Harold Hamersma gaat samenwerken aan de volgende Dikke Hamersma. Onmiddelijk: "Bij Aziatisch eten zeggen ze vaak Elzas. Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland bij geitenkaas is ook top, net als chablis bij oesters."
Ik sta hier naast een levende app. Veel gezelliger.
De app zelf is een database van bijna vierduizend ingrediënten, op zeventien variabelen ingeschaald en ook op dna-factoren (het verhaal werd al snel wat technisch).
Waar het om gaat: elk denkbaar gerecht zit erin, en ook elke wijn ter wereld. Daar zijn ze vijf jaar mee bezig geweest. Voer een gerecht in, en je krijgt de ideale wijn erbij, en ook waar hij om de hoek te koop is.
Het kan ook andersom. Heb je nog ergens een flesje liggen, dan zoekt WineStein een geschikt gerecht. En bij een bbq op het strand hoort een andere fles dan bij een romantisch etentje met de vrouw, daar houdt WineStein ook allemaal rekening mee.
Wat Lancering WineStein, the smart sommolier
Waar Ron Gastrobar Indonesia, Amstelzijde
Wie Joost Schaaff, Roger Theunissen, Jan Baltussen, Cor Balfoort, Ron Blaauw, Hans van de Meeberg, Vincent van Dijk
Wanneer woensdag 18 mei, 17.00 uur tot 19.00 uur
Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans heeft ook een duidelijke voorkeur: wat net in de bonus is
Na de presentatie staat de hele bubs buiten verder te drinken. Een ober komt weer langs, ditmaal met loempia's met eend.
"Welke wijn past hier het beste bij?" vraag ik; zulke dingen hou ik makkelijk een hele avond vol.
Ober: "Dat zou ik ook wel willen weten."
En daar is Jan Baltussen, de sterrenkok achter de app. "Laten we even kijken."
Hij begint de ingrediënten van de loempia in de app in te voeren. Soya, rode pepers.
Tom Kellerhuis, nog zo'n kenner: "Ik zou zeggen: sauvignon blanc."
Maar Baltussen is nog lang zo ver niet. Hebben we het hier over gebakken of geconfijte eend? "Ik maak er loempia van. Dat kan ook. En tamme eend, geen wilde."
Hij krijgt 171 geschikte wijnen. Ik opper voorzichtig dat dat wat veel is.
Baltussen slaat aan het finetunen met vette gerechten en volle wijnen en een simpele wijn mag ook. Uitkomst: een Malbec van de Nieuwe Wereld. "Maar een witte uit het Rhônedal vindt hij beter."
Kellerhuis: "Snap ik."
Heb je tips voor onze Schuimverslaggever? Stuur hem een mail!