Plus

Zoek de verschillen: Dalal El Quariachi woont samen met haar moeder

Dalal El Ouariachi woont samen met haar moeder Halima, toch zit er tussen hen soms een wereld van verschil. In de fotoserie Where both worlds meet gaat ze op zoek naar gedeelde gewoontes.

Beeld Dalal El Ouariachi

'Hier is mijn moeder nooit geweest.' Die gedachte overviel Dalal El Ouariachi (24) toen ze onlangs door de Kalverstraat liep. Haar moeder Halima El Ouariachi (49) kwam in 1987 vanaf het Marokkaanse platteland naar Nederland. Dalal werd in Haarlem geboren en groeide op in twee werelden: binnen de muren van haar ouderlijk huis de Marokkaanse, daarbuiten de Nederlandse.

Ze woont nog steeds samen met haar moeder, maar tegelijkertijd ook gescheiden. Dat realiseerde ze zich eens te meer tijdens die gedachtesprong in de Kalverstraat. Het inspireerde Dalal tot de foto­serie Where both worlds meet, waarin ze op zoek gaat naar de overeenkomsten en verschillen tussen haar en haar 'yemma'.

Verschillen zijn er veel. Huisvrouw Halima leeft met het gezin in een eigen comfortzone, fotografiestudent Dalal wil graag nieuwe dingen ontdekken. Dalals ontbijt met yoghurt en granen vindt Halima geen ontbijt. Zij begint de dag met versgebakken Marokkaans brood en olijfolie. "Kom je dan nu écht mee-eten?" vraagt ze als Dalal haar lege kommetje op het aanrecht zet.

Yoghurt en granen, dat vindt Halima geen ontbijtBeeld Dalal El Ouariachi

Die gescheiden werelden zijn soms lastig. Over de literatuur van school kon Dalal thuis niet echt praten en de theaters en musea die ze graag bezoekt, had Halima tot voor kort nooit van binnen gezien.

Toch nemen ze altijd de moeite om elkaar te begrijpen. Als Dalal thuiskomt, vraagt Halima nieuwsgierig: "Waar ben je nu weer geweest?" Dalal legt het geduldig uit en neemt haar moeder steeds vaker op sleeptouw, naar Theater de Meervaart of het Frans Hals Museum.

Nuchter en geduldig
Natuurlijk zijn er niet alleen verschillen; van de vier kinderen lijkt Dalal het meest op haar moeder. Ze zijn beiden nuchter, geduldig en delen bovendien iets dat voor hen fundamenteel is: het geloof. Op het nachtkastje van Halima ligt een Arabische Koran, op het bureau van Dalal staan de Engelse en Nederlandse vertalingen.

En in welke wereld ze ook is, Dalal verricht elke dag vijf keer hetzelfde ritueel: dan knielt ze en richt ze zich tot Mekka. Net zoals haar moeder dat doet.

Als Dalal thuiskomt, vraagt Halima: 'waar ben je nu weer geweest?'Beeld Dalal El Ouariachi
Dalal verricht elke dag vijf keer hetzelfde ritueel: dan knielt ze en richt ze zich tot Mekka. Net zoals haar moeder dat doetBeeld Dalal El Ouariachi
Op het nachtkastje van Halima ligt een Arabische Koran, op het bureau van Dalal staan de Engelse en Nederlandse vertalingenBeeld Dalal El Ouariachi
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden