Lezersbrief

‘Zoek de grenzen op bij de drugsbestrijding’

Erik Heijdelberg, bestuurder van Willem Schrikker Jeugdbescherming, stelt in deze ingezonden brief dat de gemeente veel verder moet gaan in de bestrijding van drugs.

Een joint in een coffeeshop Beeld ANP
Een joint in een coffeeshopBeeld ANP

In alle toonaarden is de afgelopen jaren betoogd dat drugs en drugstoerisme iets met onze stad doen wat niet goed is. Het beeld van Amsterdam is deels dat van een vrijhaven waar cannabis, paddo’s en xtc makkelijk en overal verkrijgbaar zijn. Openlijker dan in welke Europese stad ook.

De nadelen zijn ruim benoemd: een crimineel circuit dat onze zwakste jongeren en gezinnen bedreigt, af­rekeningen, dealers op straat, steeds sterkere drugs, een vuile binnenstad, buurten waar niet meer gewoond kan worden, waar het eigendom van het vastgoed niet meer na te gaan is.

Wat in de discussies opvalt, is dat iedereen het ziet, maar dat we heel weinig kennis hebben over hoe het in elkaar steekt. Gemeente, hoe komt dat? Wie zijn de dealers, van wie zijn de coffeeshops? Hoeveel toeristen komen hoofdzakelijk voor de drugs? Wie verdienen eraan?

Laten we beginnen met honderd mysteryguests in te huren, uit ­Milaan of Düsseldorf bijvoorbeeld, om van hen te horen hoeveel hotelportiers, taxichauffeurs, voedselkoeriers bij de distributie van drugs betrokken zijn. Onderzoek ook de belangen in vastgoed waar coffeeshops en hotels gevestigd zijn. Zoek de relatie tussen zoetwinkels en drugsgebruik.

Een lage schatting van het aantal toeristen dat Amsterdam hoofdzakelijk vanwege de drugs bezoekt, komt uit op twee miljoen. Laten we streven naar een miljoen minder in vijf jaar. Hoe? Sluit elk hotel waar de portiers in drugs dealen; vervolg iedere taxichauffeur of voedselkoerier die op distributie van drugs wordt betrapt. Verbied reclame voor drugs en headshops. Sluit zo veel mogelijk head- en coffeeshops en beperk de entree daartoe met strenge handhaving aan voor- en achterdeur. Ga van vier naar veertig controleurs. Controleer dagelijks de voorraden in de coffeeshops. Ontmoedig alle drugsgerelateerde commer­ciële activiteiten in de stad. Halveer het aantal drugs­gedreven festivals.

Het zijn veel verboden, en dat is niet erg Amsterdams, maar dat is de ondermijnende drugsindustrie ook niet. Deze industrie bedreigt de Amsterdamse jeugd, en niet alleen die in de zwakste milieus. Elke ouder van een puber in Amsterdam loopt hier risico.

Pak het aan. Zoek de bestuurlijke en politieke grenzen op.

Erik Heijdelberg, bestuurder Willem Schrikker Jeugdbescherming

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden