Schuim

Zodra het over zwangerschap gaat, worden mensen een kind

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Negenmaandenbeurs.

Hans van der Beek
Presentatrice Kim-Lian van der Meij deelt zeven Baby Innovation Awards uit en pakt daarna haar ­momentje met Leo. Beeld Schuim
Presentatrice Kim-Lian van der Meij deelt zeven Baby Innovation Awards uit en pakt daarna haar ­momentje met Leo.Beeld Schuim

Het is negen uur 's nachts, mijn lichaam snapt het nog niet helemaal, en bij de ingang van Baby Villa staat een man met een dienblad champagne.

"Het is alcoholvrij, hoor," zegt ­Katelijn Wilhelmy, van de pr.

Dat moest er nog eens bij komen, Katelijn.

Het persontbijt op de Negenmaandenbeurs bestaat uit brownies, wafeltjes met strooigoed en babytosti's. Zodra het over zwangerschap gaat, worden mensen een kind van zes.

Wilhelmy vraagt of ik de Papa Lounge wil zien. Graag! De Papa Lounge is een stand met kinderstoeltjes en een paar poefen. Hier worden deze hele week colleges ­gegeven: alles wat je moet weten als je vader wordt.

Dat je leven voorbij is, begin daar maar mee dan.

Ik verplaats me naar de Hema-stand. Opeens, hard: "Dit is de Hema! Altijd prijs!"

Jan Versteegh test de microfoon. Die moet wat worden afgesteld.

Hier serveren ze taart, tompoesjes, eenhapsgebakjes en soesjes bij de koffie. Zeg, die zwangeren mogen dan vlekkeloos tien kilo aan­komen, de rest van ons moet gewoon alert blijven. De soesjes zijn dan wel weer glutenvrij.

Een fotograaf vraagt of Versteegh even bij de hydrofieldoekjes wil gaan staan. En er eentje vastpakken. En nu met twee handen. En iets vrolijker kijken. En nog een beetje.

Ik sta er geamuseerd naast. Versteegh: "Dit is net de schoolfotograaf, dit. 'Lachen voor je ouders! Die moeten het kopen!'"

De Hema zet dit jaar vol in op de hydrofieldoekjes. Die zijn onmisbaar voor poep, kots en kiekeboe. Versteegh: "Als onze Lulu huilt, leggen we zo'n doek twintig seconden over haar hoofd. Wat is dit interessant, denkt ze dan, en het huilen stopt. Gratis tip."

Helemaal bijgepraat over hydrofieldoekjes wandel ik naar de hal, voor het spektakelstuk. Schilderende baby's. Ik reken op niet minder dan een kliederpartij.

Op de grond ligt een groot wit doek. Dat moet het schilderij worden. Een medewerker spuit alvast wat flessen verf leeg over het hele doek. Ik vind dat foetelen, maar goed.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Daar zijn de vijftien baby's, in witte overall. En we zijn los.

Het spul glibbert over de verf en het is maar goed dat die verf eetbaar is, dat wordt al snel duidelijk. De eerste baby's haken af. Die beginnen elkaar te beschilderen. Moeders, in plastic poncho, schieten te hulp.

Twee monteurs bouwen er ter plekke een gouden lijst omheen; nog een plakkerige handtekening van de vijftien kunstenaars en dat was het.

Hoogste tijd voor een slaapje. Naast me, een moeder tegen haar baby in vijf kleuren: "Jij bent moe, hè. Jij bent moe, hè. Jij bent hart-stik-ke moe."

Anders ik wel.

Tips? schuim@parool.nl

Wat Negenmaandenbeurs
Waar RAI, Europaplein
Wie Kim Kötter, Jan Versteegh, Kim-Lian van der Meij, Daniëlle Meester, Nicole Babay, Katelijn Wilhelmy
Wanneer woensdag 21 februari, 09.00 tot 11.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans kreeg een zakje Haribo.

Carola Siksma (Baby Innovation Award) en de beurs­managers Daniëlle Meester (Negenmaandenbeurs) en Nicole Babay (Huishoudbeurs). 'We lijken K3 wel.' Beeld Schuim
Carola Siksma (Baby Innovation Award) en de beurs­managers Daniëlle Meester (Negenmaandenbeurs) en Nicole Babay (Huishoudbeurs). 'We lijken K3 wel.'Beeld Schuim
Acteur en presentator Jan Versteegh: 'Ik heb thuis ­veertig hydrofieldoekjes. En altijd één tekort.' Met ­Pauline Marres (Hema). Beeld Schuim
Acteur en presentator Jan Versteegh: 'Ik heb thuis ­veertig hydrofieldoekjes. En altijd één tekort.' Met ­Pauline Marres (Hema).Beeld Schuim
Katelijn Wilhelmy (RAI), haar dochter Lotte en ­presentatrice Kim Kötter. Op de achtergrond het ­babykunstwerk. Beeld Schuim
Katelijn Wilhelmy (RAI), haar dochter Lotte en ­presentatrice Kim Kötter. Op de achtergrond het ­babykunstwerk.Beeld Schuim
Nyjah gaat straks in badje. Beeld Schuim
Nyjah gaat straks in badje.Beeld Schuim
'Jamairo! Mama is hier! Je hebt snot uit je neus, vriend.' Beeld Schuim
'Jamairo! Mama is hier! Je hebt snot uit je neus, vriend.'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden