Plus

'Zoals Dan Brown net zei: je moet je écht verdiepen'

Dan Brown deed Amsterdam aan dit weekend. De schrijver die alleen al ­in Nederland miljoenen boeken ­verkocht, inspireerde  zondag in Paradiso een zaal vol studenten.

Dan Brown in Paradiso in gesprek met Frénk van der Linden Beeld Maarten Brante
Dan Brown in Paradiso in gesprek met Frénk van der LindenBeeld Maarten Brante

Voor Martijn Kroese is het een belangrijk moment, oog in oog met Dan Brown. Hij is kunstgeschiedenis gaan studeren na het lezen van De Da Vinci code.

"Mijn moeder had dat boek in de kast staan. Toen ik het las, ging er een wereld voor me open. Hij maakte me duidelijk dat achter kunstwerken vooral verhalen schuilgaan. Zoals Brown net zei: je moet niet door een museum lopen en proberen alleen te denken dat het knap is gemaakt. Je moet je écht verdiepen."

Filosofische vragen
Het succes van de Amerikaanse schrijver is niet per se héél voor de hand liggend. Brown behandelt indringende filosofische vragen over de oorsprong van de mens en bereikt daar miljoenen lezers mee.

Over het einde van godsdiensten, over de onvermijdelijkheid van computers die over zelfbewustzijn beschikken. Het is allemaal niet van de straat, en toch is Dan Brown een van de best verkopende schrijvers ter wereld geworden. Alleen in Nederland al verkocht hij 4,6 miljoen boeken.

Brown was in Amsterdam dit weekend voor de promotie van zijn ­nieuwe boek Oorsprong, dat vorige week na verschijning onmiddellijk binnenkwam op de eerste plaats in de Bestseller 60.

Zaterdag opende hij de Ambassade van de Vrije Geest, een nieuw kenniscentrum dat wil dienen als internationaal platform om het vrije denken te stimuleren, gevestigd in stadspaleis Het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht.

Een dag later gaf hij twee druk­bezochte lezingen in Paradiso, waarvan de eerste speciaal voor studenten was. Terwijl de dansende meute van het Amsterdam Dance Event krap vier uur was vertrokken, begon hier, in die voormalige kerk aan 's lands beroemdste uitgaansplein, een lezing over godsdienst en wetenschap.

Ingewikkelde verhouding
Voor wie het niet mocht weten: Brown heeft de neiging gelovigen kwaad te maken met zijn boeken. In De Da Vinci Code plaatste hij kant­tekeningen over de historische persoon van Jezus, wat hem op kritiek uit christelijke hoek kwam te staan.

In zijn nieuwste boek verpakt hij de ­ingewikkelde verhouding tussen geloof en wetenschap in een tot de verbeelding sprekende thriller over contemporaine kunst en voortrazende technologische vooruitgang.

Bepaald hoogdrempelige onderwerpen, maar de schrijver bezit de gave er een toegankelijk verhaal van te maken. En ook hier, staand op het podium van Paradiso, blijkt Brown een prettig verteller.

Bijvoorbeeld over de vraag of God de wetenschap zal overleven. "Historisch gezien verliest God terrein. De gaten in onze kennis worden kleiner, waardoor God minder ruimte krijgt. Mensen geloven niet meer letterlijk in Adam en Eva."

En toch overleven godsdiensten tot nu toe, zegt Brown. Ondanks Darwin, ondanks de ene wetenschappelijke ontdekking na de andere. "Maar wat gebeurt er als we sterven? Verdwijnt ons bewustzijn dan in het niets? Moeilijke vragen en de reden dat mensen houvast zoeken in de godsdiensten. Wij zien graag dat er iemand aan het stuur zit. Dat God een plan heeft met ons, biedt ons steun."

Aardige mensen
Brown vertelt over zijn jeugd, met een gelovige moeder en een vader die, als wiskundige, eerst bewijs wil zien voordat hij iets aanneemt.

"Ik heb desalniettemin een fijne jeugd gehad, tot ik op de alwetende leeftijd van negen kwam en me ging afvragen welke van de twee verhalen waar is: religie of wetenschap. Toen ik daarover vragen stelde aan een priester, kreeg ik als antwoord: aardige mensen vragen dat niet."

Brown had daarom een belangrijk advies voor de studenten. "Blijf vragen stellen." Daarbij wijzend naar zijn ouders. "Samen kwamen ze eruit, want ze bleven met elkaar in gesprek. En mij hebben ze altijd aangemoedigd vragen te blijven stellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden