PlusArt Rooijakkers

Zo zorgt Peppa Pig ineens voor elektrostress

De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven straks eruit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: krijgen mijn dochters last van straling?

Art RooijakkersBeeld Artur Krynicki.

Een kennis hield zijn mobiel naast die van mij en zijn app die straling kan meten, sloeg uit als een geigerteller in Fukushima. Volgens hem hét bewijs dat ik mezelf aan gezondheidsrisico’s blootstel. En dan moet het 5G-netwerk nog komen, voegde hij eraan toe.

Eerlijk gezegd vond ik angst voor straling iets voor types met aluminium hoedjes. Tot ik de oproep van 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen aan de EU teruglas waarin ze waarschuwen voor het gevaar van 5G dat, zoals zij het stellen, ‘zal leiden tot een enorme toename van onvrijwillige blootstelling aan elektromagnetische straling’.

En dus bel ik de enige Nederlandse ondertekenaar, (neuro)bioloog Hugo Schooneveld.

“5G heeft hogere frequenties van elektromagnetische velden en vanwege het beperkte bereik komen de zendmasten dichter om ons heen te staan. Ik vertrouw het voor geen cent. We zouden het moeten stoppen tot er een degelijk gezondheidsonderzoek is gedaan.”

Volgens de oprichter van de Stichting Elektrohypersensitiveit gaat drie procent van de Nederlanders gebukt onder elektrostress, soms zonder het te weten, met klachten als chronische vermoeidheid en concentratieproblemen. Die cijfers kent Monique Beerlage van het Kennisplatform voor Elektromagnetische Velden ook. “Er is veel onderzoek gedaan naar elektro­gevoeligheid, maar juist omdat het om algemene klachten gaat, is het lastig aan te tonen. Aan de andere kant is ook niet te bewijzen dat het niet bestaat.”

Beerlage begrijpt de angst voor straling –‘mensen denken aan röntgenstraling en radioactief, daar zijn we bang voor’ – maar wil benadrukken dat er geen reden tot zorg is. “Normaal krijgen uw dochters geen last van straling. Om gezondheidsschade te voorkomen, hebben we internationale blootstellingslimieten en daarin wordt rekening gehouden met gevoelige groepen: kinderen, ouderen, zieken.”

Daar is Schooneveld het niet mee eens. Die limieten zeggen volgens hem niets over de biologische effecten van straling ‘en die zijn minstens zo relevant’. Hij verwijst naar Frankrijk waar wifinetwerken op crèches verboden zijn.

Maar wat moet ik nou als bezorgde vader? Beerlage zegt dat ik niet ongerust hoef te zijn omdat daar ‘wetenschappelijk gezien geen reden voor is’; Schooneveld stelt dat ik misschien al te laat ben. De overheid onderdrukt de discussie over de risico’s van 5G, denkt hij. De waarheid wordt bij ons weggehouden.

En dus zit er maar één ding op. “Alles uit huis gooien wat straling veroorzaakt. Stel uw dochters niet bloot aan tablets, want daardoor wordt hun zenuwstelsel aangetast. Het zou toch jammer zijn als ze maar op halve kracht door het leven kunnen gaan.”

Dat zou zeker jammer zijn, maar ik denk niet dat de wetenschapper ooit een tablet waarop Peppa Pig te zien is, heeft proberen af te pakken van een tweeling in de terrible two’s. Alsof er een kernbom afgaat in de woonkamer. Zonder straling, maar wel met een hoop ellende.

Voor deze rubriek werkt Art Rooijakkers ­samen met studenten (Condor) van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden