Video

Zo ziet het vernieuwde Anne Frank Huis eruit

Het Anne Frank Huis, dat de afgelopen twee jaar een vernieuwing heeft ondergaan, wordt donderdagochtend officieel geopend door koning Willem-Alexander. Zo ziet het vernieuwde museum eruit.

De make-over, die 11,5 miljoen euro heeft gekost, was nodig omdat jonge bezoekers het verhaal van de jodenvervolging en de vernietigingskampen niet meer goed kennen. "Zelfs hun grootouders zijn van na de oorlog," zegt algemeen directeur Ronald Leopold.

Aan het Achterhuis, waar de jonge joodse Anne aan haar beroemd geworden dagboek begon, is weinig veranderd, legt Leopold uit. Maar de opzet van het museum is wel veranderd.

De looproute is chronologisch gemaakt, er wordt meer uitgelegd en - waar het museum aanvankelijk huiverig voor was - er is een audiotour ingevoerd. "Daarmee geven we een toelichting zonder de leegte aan te tasten," zegt Leopold.

Hij doelt op het ontbreken van meubels in het pand. Die waren geroofd na het wegvoeren van de onderduikers. Na zijn terugkeer in Nederland was het de wens van vader Otto Frank dat de kamers leeg zouden blijven. "De leegte geeft aan dat Anne er niet meer is. Maar ook dat Amsterdam een leegte in zich draagt; de stad heeft 70.000 van zijn inwoners verloren."

Lange rijen
Ook de dagboekzaal is vernieuwd en herbergt een onzichtbare hoeveelheid techniek ter bescherming van Anne's manuscript. Het ligt tentoongesteld in een dubbelwandige vitrine, in een geklimatiseerde en trillingsvrij gemaakte ruimte.

De dagboekzaal Beeld anp
De dagboekzaalBeeld anp

Tijdens de verbouwing bleef het museum open en werden bezoekers soms tijdelijk om ruimtes heen geleid waar werd gewerkt. "Het was lastig om open te blijven, zowel voor publiek als medewerkers, maar we zijn trots en opgelucht dat het is gelukt," aldus zakelijk directeur Garance Reus-Deelder.

De beruchte lange rijen voor het Anne Frank Huis horen ook tot het verleden, dankzij een systeem van kaartjes met een tijdslot die alleen online kunnen worden gekocht. Per kwartier kunnen zo tachtig à negentig bezoekers naar binnen.

Het museum trekt ruim 1,2 miljoen bezoekers per jaar. De nieuwe verplichte garderobe in de entreehal zorgt dat ze niet meer met hun tassen en natte jassen door de smalle gangen en trappen van het museum kunnen.

Lees verder: Anne Frank Huis vernieuwd: verse verhalen uit het Achterhuis

De draaibare boekenkast, die Anne Frank en haar mede-onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog toegang gaf tot het Achterhuis waar ze zich schuilhielden voor de nazi's. Beeld anp
De draaibare boekenkast, die Anne Frank en haar mede-onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog toegang gaf tot het Achterhuis waar ze zich schuilhielden voor de nazi's.Beeld anp
Het kantoor Beeld anp
Het kantoorBeeld anp
Het magazijn Beeld anp
Het magazijnBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Het kantoor Beeld anp
Het kantoorBeeld anp
De kamer van Anne Frank en Fritz Pfeffer Beeld anp
De kamer van Anne Frank en Fritz PfefferBeeld anp
De kamer van Hermann en Auguste van Pels Beeld anp
De kamer van Hermann en Auguste van PelsBeeld anp
De kamer van Otto, Edith en Margot Frank Beeld anp
De kamer van Otto, Edith en Margot FrankBeeld anp
De shoah-zolder Beeld anp
De shoah-zolderBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden