Plus

Zo ziet een verbod op straatintimidatie er in de praktijk uit

Het gemeentebestuur maakt werk van nasissen, uitschelden en seksuele intimidatie op straat. Er komt een verbod op straatintimidatie. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Meer dan de helft van is vorig jaar op straat geconfronteerd met intimidatie Beeld anp
Meer dan de helft van is vorig jaar op straat geconfronteerd met intimidatieBeeld anp

1. Een boete voor straatintimidatie, hoe werkt dat?

Middels de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), lokale regelgeving, kan Amsterdam straatintimidatie strafbaar stellen. Het college van b. en w. presenteerde gisteren een pakket maatregelen om 'zichtbaar te maken dat Amsterdam (seksuele) straatintimidatie niet tolereert opdat straatintimidatie vermindert'.

Behalve 'zachte' maatregelen, zoals voorlichting op scholen, stelt het college voor tekst toe te voegen aan de Amsterdamse APV: 'Het is verboden op of aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw in groepsverband dan wel afzonderlijk, anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastig te vallen.'

Door deze bewoording wordt straatintimidatie breder getrokken: niet alleen het slachtoffer heeft er last van, maar ook de omgeving. Daardoor wordt het mogelijk ook op te treden als het slachtoffer geen aangifte
heeft gedaan.

Overtreders kunnen een boete van maximaal 4100 euro krijgen. Een overtreding kan er ook toe leiden dat de dader tot drie maanden de cel in moet.

2. Hoe wordt gecontroleerd of iemand alleen flirt of echt aan straatintimidatie doet?

Het college benadrukt dat 'handhaafbaarheid problematisch kan zijn'.

Daarom wordt onder andere overwogen anoniem toezicht in te stellen. Volgens het strafrecht kan niet worden opgetreden tegen nafluiten of sissen door een enkel persoon.

3. Hebben Amsterdamse vrouwen dan zo'n last van intimidatie?

Zeker. Deze week presenteerde het gemeentelijk statistiekbureau OIS een onderzoek dat werd gehouden onder duizend Amsterdamse vrouwen. Meer dan de helft van hen is vorig jaar op straat geconfronteerd met intimidatie.

Van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar kregen zelfs acht op de tien ermee te maken. Nafluiten komt het vaakst voor, ruim vier op de tien vrouwen maakte dat mee. Drie op de tien vrouwen werd nagesist en een gelijk aantal kreeg seksueel getinte opmerkingen toegeroepen.

Een op de twintig overkwam dat zelfs meer dan tien keer. Bovendien werd zeventien procent achternagelopen, één op de twintig vrouwen werd op een agressieve manier om seks gevraagd en drie procent werd betast.

4. Lastiggevallen worden op straat bestaat toch al lang?

Het heeft een tijd geduurd voordat het serieus werd genomen door de Amsterdamse politiek. Dat vindt VVD-raadslid Dilan Yesilgöz ook. De VVD zette het onderwerp in 2012 al op de agenda.

Begin 2015 zei burgemeester Eberhard van der Laan nog niets te zien in een artikel in de APV, omdat het moeilijk is om daders op heterdaad te betrappen. Het college van b. en w. zag toen meer in voorlichting en eventueel een rol voor Den Haag.

Maar sinds een initiatiefvoorstel van Yesilgöz en CDA-raadslid Marijke Shahsavari in februari van dit jaar om straatintimidatie via de APV strafbaar te stellen, is er vaart in gekomen. Ook maakten de aanrandingen in Keulen met oud en nieuw het onderwerp weer urgent.

5. Kennen andere steden zo'n boete?

In België geldt sinds 2014 een antiseksismewet: een seksueel gebaar of handeling kan een boete van 1000 euro of een jaar cel opleveren. De stad Brussel kent sinds 2012 boetes van 250 euro voor straatintimidatie, maar die worden vooral uitgedeeld aan mensen die de politie beledigen.

In Nederland is nog geen nationale wet tegen straatintimidatie, al maakt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zich er hard voor.

De gemeenteraad moet nog stemmen over het voorstel van het college van b. en w., de verwachting is dat het wordt aangenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden