Video

Zo ziet de Zuidas er in 2028 uit

Het wordt een van de grootste bouwprojecten van Nederland de komende jaren: het Zuidasdok. Dinsdag zijn de contracten officieel getekend en is een impressie gegeven van het project.

Jasper Piersma

Het project moet zorgen voor betere bereikbaarheid van de Zuidas en de noordelijke Randstad. Voor een bedrag van 990 miljoen euro moet tussen nu en 2028 zes kilometer van de A10 worden verbreed. Eén kilometer komt in een tunnel te liggen. Hierdoor komt er ruimte voor uitbreiding van station Amsterdam-Zuid en de bus en tram.

De Zuidas wordt op de schop genomen door een samenwerkingsverband van het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans, het Amerikaanse Fluor en het Duitse Hochtief.

Overlast
De realisatie van het grote project op de drukke Zuidas zal hoe dan ook gepaard gaan met hinder. Op dit moment loopt er nog een proces bij de Raad van State van zestien partijen - bedrijven en omwonenden - die vrezen dat panden beschadigd raken en er veel geluidsoverlast zal zijn.

Volgens een woordvoerder van Zuidasdok is dit geen reden om niet verder te gaan met de uitwerking van de plannen. De bouw van het project moet pas in 2019 van start gaan, waardoor er nog ruimte is om eventuele bezwaren die gegrond worden verklaard in de plannen te verwerken.

Wel zijn al de nodige maatregelen getroffen om overlast te voorkomen. Zo is de ruimte tussen het bouwproject en de gevels van omliggende gebouwen vergroot van drie naar vijf meter en wordt er zo snel mogelijk een overkapping gemaakt om geluidshinder te verminderen.

Het gehele project moet in 2028 klaar zijn.

Lees ook: Project Zuidasdok: Vrees voor herrie, schade en files [+]

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden