Fotoserie

Zo ziet de tentoonstelling over Afrika in het Rijks eruit

Het Rijksmuseum staat van 17 februari tot en met 21 mei in het teken van de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland. Een voorproefje.

Goede Hoop, de nieuwe tentoonstelling in het Rijks. Beeld anp
Goede Hoop, de nieuwe tentoonstelling in het Rijks.Beeld anp

Het Rijksmuseum lijkt van koers te veranderen. Terwijl het museum onder de vorige directeur Wim Pijbes vooral een groot gebouw was waarin je Rembrandts kon bekijken, duikt zijn opvolger Taco Dibbits meer in de geschiedenis van Nederland in relatie tot andere landen.

Zo werd vorige week bekend dat in 2020 een tentoonstelling over het Hollandse slavernijverleden staat gepland, en vanaf komend weekend presenteert het Rijks de expositie Goede Hoop, Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600. Hierin wordt de geschiedenis van Zuid-Afrika verteld, en de rol die ons land daarbij speelde.

Ontdekkingsreiziger
In de tentoonstelling komen onder andere negentig tekeningen en panorama's van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon voorbij, die tijdens zijn expedities in de achttiende eeuw de flora en fauna in Zuid-Afrika in beeld bracht.

Ook zijn dagboeken van hem in te zien, en het reusachtige skelet van een giraffe die Gordon eigenhandig heeft ontleed en cadeau deed aan stadhouder Willem V. Het Rijksmuseum heeft al het werk van Gordon toegankelijk gemaakt op een speciale website.

Tien zalen
De Nederlanders kwamen in 1652 naar de Kaap, toen Jan van Riebeeck er een bevoorradingsstation stichtte. De expositie belicht deze periode onder meer aan de hand van VOC-kaarten en tekeningen van de lokale bevolking, de Khoikhoi.

Het Zuid-Afrika van nu komt ook aan bod, onder meer aan de hand van portretten van kinderen geboren na 1994; de afschaffing van de apartheid. In totaal zijn zo'n driehonderd voorwerpen te zien die een beeld geven van de koloniale geschiedenis.

"De tentoonstelling laat de mooie en minder mooie kanten zien van de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika," zei Dibbits dinsdag bij de presentatie. Het Rijks heeft tien zalen in de Philipsvleugel ingericht om alle voorwerpen een plek te geven.

Een voorproefje van de tentoonstelling in beeld:

Een van de tekeningen van Robert Jacob Gordon die te zien is. Dit is de hippopotamus amphibius capensis, tegenwoordig beter bekend als nijlpaard. Beeld Rijksmuseum
Een van de tekeningen van Robert Jacob Gordon die te zien is. Dit is de hippopotamus amphibius capensis, tegenwoordig beter bekend als nijlpaard.Beeld Rijksmuseum
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Robert Jacob Gordon, Een giraffe met een Khoi, 1779. Beeld Rijksmuseum
Robert Jacob Gordon, Een giraffe met een Khoi, 1779.Beeld Rijksmuseum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden