Plus

Zo ziet de stad van de toekomst eruit

De Innovation Expo liet donderdag de stad van de toekomst zien, als Nederland één grote duurzame deltametropool is geworden. Met lichtgevende bomen en een parelketting van zeewierakkers voor de kust.

Op de Expo werden ruim tweehonderd vernieuwende oplossingen gepresenteerd om de stad leefbaar te houden. Rechts: minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.Beeld Remko de Waal/ANP

Lichtgevende bomen, het is een kwestie van tijd. Op de Innovation Expo, de tweejaarlijkse tentoonstelling van nieuwe vindingen die Nederland in de maak heeft, loopt het innovatieprogramma van de tuinbouwsector er al mee te koop. Die ziet 'een marktkans' in het vervangen van buitenverlichting door planten.

Daarbij gaat het aanvankelijk om een geheel uit biologische bestanddelen gemaakte coating die bomen laat nagloeien. "Een zacht poëtische gloed langs de weg," belooft onderzoeker Peter Oei. Net genoeg om de weg te vinden op rotondes bij provinciale wegen, zodat lantaarnpalen daar niet meer nodig zijn. En dat bespaart niet alleen energie, het scheelt ook lichtvervuiling.

Of we de lichtgevende planten snel langs de weg zullen zien, is voor hem ook een vraag. Door weerstand in de publieke opinie zal Europa niet vooroplopen bij het opkweken van planten met fluorescente of bioluminescente eigenschappen, verwacht hij wel. "Maar dat gaat gewoon gebeuren, in China en de VS als eerste."

Grenzen verkennen
Volgend jaar komen wel 21 met coating behandelde bomen in een park naast de Ikea in Zuidoost, waar in 2019 het hotel en de 'gestapelde Keukenhof' GreenNest moeten verrijzen, als pronkkamer voor de sierteelt. Die sector heeft trouwens nog een noviteit: het prototype van een plantenwand die volautomatisch de airco terugschroeft als het groen het binnenklimaat wel op eigen kracht kan zuiveren.

Van Hollandse bodem

Een kleine greep uit de Nederlandse innovaties op de Innovation Expo.
Stonepaper maakt papier dat voor tachtig procent ­bestaat uit vermalen steenafval. Anders dan bij gewoon houtpapier komt er geen water en bleekmiddel aan te pas. Ook is het waterproof.
Black Bear heeft een fabriek in de maak om zwarte koolstof uit autobanden te recyclen door pyrolyse. In veel landen worden die nu verbrand. Verwerking in de nieuwe fabriek zou zo veel CO2 besparen als 1 miljoen bomen per jaar omzetten.
De Balkonton is een wormencompostbak met daarnaast ruimte voor vijftien tot achttien planten. Gemaakt voor het balkon, voor stedelingen zonder tuin die toch hun gft willen composteren.
Upfall noemt zichzelf een circulatiedouche: het water wordt continu rondgepompt van het putje naar de douchekop, zodat voor een immense regendouche hooguit een tot twee liter water per minuut wordt ­verbruikt. Ook volstaat een kleinere cv-ketel.
Betonballon bouwt door laagjes beton te spuiten over een reusachtige ballon. Daardoor is zeventig procent minder staal nodig en de helft minder beton. Ook zijn allerlei ronde vormen mogelijk. In Schijndel heeft Betonballon zijn eerste kantoor ­gebouwd.
Wepods gelden als de eerste zelfrijdende voertuigen op de openbare weg ter wereld. Bij wijze van proef rijden de kubusvormige busjes al door Wageningen.
Dutchspirit maakt werk­kleding van honderd procent polyester en dan zonder dat het gaat stinken. Nu wordt voor de maatpakken vooral een mengvorm van polyester en katoen gebruikt, maar die laat zich niet goed hergebruiken.

Zo staat voor de Innovation Expo de hele ­Tolhuistuin, maar ook Eye en de parkeerplaats daartussenin vol met bedrijfjes en bedrijven, uitvinders en multinationals. In totaal presenteren ze ruim tweehonderd vernieuwende oplossingen om de stad leefbaar te houden. Dat is dit keer het thema van deze tweejaarlijkse innovatiebeurs: de duurzame stedelijke delta.

Waarin een klein land groot kan zijn - wat premier Mark Rutte zegt in zijn openingstoespraak. Nederland verkent de grenzen waar de hele ­wereld tegenaan zal lopen door de stijgende zeespiegel of een almaar kleiner landbouw­areaal waarvan een steeds grotere bevolking moet worden gevoed. Dat Nederland niet kan meepraten over echte megasteden, is volgens Rutte geen beletsel.

Zie Nederland als één grote samenwerkende stad, zegt hij. "Als Amsterdam op handelsmissie gaat en kansen ziet voor voedsel en landbouw belt burgemeester Van der Laan gewoon de rector van de Wageningen Universiteit om mee te gaan. Dan kun je zeggen: Wageningen is geen Amsterdam. Maar op wereldschaal is Amsterdam natuurlijk gewoon Wageningen-West," zegt Rutte.

Geprinte brug
Innovatie is een feestje dat politici graag vanaf de eerste rij meevieren. Rutte heeft dan al een demonstratie gekregen van BerkiCold, een ­milieuvriendelijk brandblusmiddel dat werkt door warmte weg te nemen en niet, zoals ­normaal schuim, door het vuur te smoren.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de opening verricht van een biobased huis, een woning die helemaal is opgetrokken uit ­natuurlijke materialen. Ook heeft hij een rondje gemaakt op een 3D-geprinte fiets van het ­Amsterdamse MX3D, dat even verderop in Noord een roestvrijstalen brug gaat printen voor op de Wallen.

Intussen demonstreert Zeewaar wat Rutte bedoelt. In 2013 begon de eerste zeewierboerderij van Nederland in de Oosterschelde. Zeewier is uitgesproken duurzaam: het ademt zuurstof uit, filtert zeewater en beschermt de kustzones tegen erosie. Maar van de al te massaal aan­gepakte teelt in Azië is geleerd: het hele IJsselmeer volleggen, moeten we niet doen. Beter is een 'parelketting' van baaien langs de kusten van Europa.

Geteeld zeewier blijkt een doorslaand succes. Zelfs met zes hectare in de Oosterschelde is de vraag altijd nog negen keer groter dan wat Zeewaar kan leveren. Maar Zeewaar komt niet uit Zeeland. Zeewaar is het initiatief van Rebecca Wiering en Jennifer Breaton. Uit Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden